Revija dokumentarnih filmova o ljudskim pravima u Banjaluci

Revijom filmova bit će zvanično otvoreni “Dani Srđana Aleksića” koji će trajati do 11. decembra u Banjaluci.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Screenshot/Facebook
Podijeli ovaj članak: 

Kuća ljudskih prava Banjaluka će 9. decembra u banjalučkom studentskom centru od 17 sati organizovati prikazivanje revije dokumentarnih filmova o ljudskim pravima.

Organizatori poručuju da će biti prikazano nekoliko kratkih i jedan duži dokumentarni film i ističu da se ovogodišnja revija filmova organizuje s ciljem podizanja svijesti o ugroženosti ljudskih prava i prikazivanju različitih priča sa ovom tematikom.

Filmovi koji će biti prikazani snimljeni su u posljednje dvije godine na području Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, a između ostalog govore o broju migranata koji su izgubili živote u rijekama koje su pokušavali preći kako bi došli do zemalja Evropske unije. Također govore i o tome kako stvoriti novi identitet nakon što je stari nestao u ratnom vihoru, te kako se boriti sa neizlječivom dijagnozom i pobijediti nepobjedivo, ali i o drugim pitanjima ljudskih prava.

Na reviji će, između ostalih, biti prikazan film “Brat” autora Vanje Stokić i Ajdina Kambera koji su za izvještavanje o ljudskim pravima i manjinskim grupama dobijali brojne nagrade među kojima su i nagrade za humanost u novinarstvu.

Osim “Brata”, bit će prikazan film “Reznica”, autora Davora Marinkovića, koji prikazuje dvije generacije izbjeglih osoba koji pokušavaju da stvore novi identitet nakon raspada Jugoslavije, te film “Putnici” koji govori o tome kako je muzika nekim putnicima koji tragaju za boljim životom osvijetlila puteve kroz Bosnu i Hercegovinu.

Ulaz na projekcije je besplatan, a nakon prikazivanja filmova bit će organizovana panel diskusija: “Ljudska prava na filmu – uticaj na javnost”.

”S obzirom da smo relativno kasno objavili konkurs za prijave i da je sam konkurs kratko trajao, zadovoljni smo odzivom i kvalitetom pristiglih filmova. Revija je ograničena na jedan dan, pa nećemo moći prikazati sve pristigle filmove, ali sigurni smo da će selekcija biti zanimljiva i da će otvoriti mnoga pitanja na koja ćemo pokušati dati odgovor u panel diskusiji”, saopštili su iz Kuće ljudskih prava.

Revijom filmova bit će zvanično otvoreni “Dani Srđana Aleksića” koji će trajati do 11. decembra u Banjaluci.

Kuću ljudskih prava Banjaluka čine članovi i osnivači nekoliko udruženja: Helsinški parlament građana Banjaluka, Omladinski centar Zdravo da ste, Transparency International BiH, Centar za životnu sredinu i Banjalučki centar za ljudska prava. Kuća ljudskih prava Banjaluka predstavlja platformu za jačanje udruženih organizacija civilnog društva i njihovog uticaja na stanje ljudskih prava u zemlji i okruženju. U aprilu 2023. godine, Kuća ljudskih prava Banjaluka zvanično je postala dio Mreže kuća ljudskih prava koje djeluju u 11 evroazijskih država.

Ostavite komentar