Sarajevo: Izložba povodom Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve holokausta

Na izložbi će biti prikazane fotografije koje oslikavaju život i patnje Roma i Romkinja tokom Drugog svjetskog rata.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Screenshot Facebook / Historijski muzej Sarajevo
Podijeli ovaj članak: 

U Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine (BiH) jučer je u saradnji sa Udruženjem žena Romkinja “Bolja budućnost” iz Tuzle otvorena izložba fotografija povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve holokausta koji se od 2015. godine obilježava svakog 2. augusta.

Iz Udruženja žena Romkinja “Bolja budućnost” naveli su da će ova izložba pružiti značajan uvid u historijske događaje i stradanja Roma i Romkinja tokom Drugog svjetskog rata, kao i njihovu važnu ulogu u očuvanju kulture i identiteta.

“Posjetioci će imati priliku vidjeti rijetke fotografije koje oslikavaju život i patnje Roma i Romkinja u tom teškom periodu, ali i prikaze njihove snage, otpornosti i zajedništva”, naveli su.

Izložba će u Historijskom muzeju u Sarajevu za javnost biti otvorena do 6. augusta ove godine, u vremenskom periodu od 9 do 17 sati.

Udruženje žena Romkinja “Bolja budućnost” i Historijski muzej BiH pozivaju sve građane i građanke da posjete izložbu i, na taj način, odaju počast žrtvama holokausta.

Ostavite komentar