Sutra ulična akcija protiv ratova, femicida i nasilja

Ulična akcija kojom se želi skrenuti pažnja na žrtve femicida i nasilja nad ženama počinje sutra u 12 sati ispred Sarajevo City Centra.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Fondacija CURE
Podijeli ovaj članak: 

Povodom 25. novembra – Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i početka Globalne kampanje 16 dana aktivizma, Fondacija CURE će sutra u Sarajevu organizovati uličnu akciju pod sloganom „Odlučne cure dižu glas protiv ratova, femicida i nasilja!“.

Uličnom akcijom koja počinje u 12 sati ispred Sarajevo City Centra, želi se skrenuti pažnja na žrtve femicida i nasilja nad ženama.

Iz Fondacije CURE podsjećaju da je od početka 2022. pa do 16. novembra iste godine u Bosni i Hercegovini (BiH) ubijeno 11 žena, dok je u periodu od 13. do 16. novembra 2023. ubijeno osam žena. Do ovih podataka Fondacija je, kako je istaknuto, došla na osnovu zabilježenih medijskih izvještaja, izvještaja Federalnog zavoda za statistiku i izvještaja  organizacija/skloništa koji pružaju direktnu podršku ženama. Tokom ove godine, kako navode, bili smo suočeni sa neefikasnim sistemom u BiH po pitanju slučajeva nasilja i femicida nad ženama i djevojčicama.

“Ne znamo koliko slučajeva ubistava žena nije zabilježeno u medijskim izvještajima jer BiH još uvijek nema zvanične ujedinjene statistike o slučajevima femicida”, ističu iz Fondacije CURE.

Osim toga, iz Fondacije CURE podsjetili su da je svijet od početka prošle godine stalno okružen ratovima te da one, mirovne aktivistkinje, usmjeravaju pažnju na važnost i hitnost zaustavljanja svih oružanih sukoba kako bi svako ljudsko biće, kako dodaju, imalo osnovno pravo na život.

“Rat nesrazmjerno pogađa žene i djevojčice, kako kratkoročno tako i dugoročno”, naveli su iz Fondacije CURE.

Budući da solidarnost nema granica, dodaju da je vrijeme da svi ustanemo protiv ratova, femicida i nasilja, te da je vrijeme da svjetski lideri stanu u zaštitu prava i sloboda ljudi a “Bosna i Hercegovina usvoji mjere utemeljene na dokazima kako bi se zaštitile žene i djevojčice”.

Ostavite komentar