Trening program „Podrška pravnoj zaštiti žrtava diskriminacije“

Organizacija PRAVA ZA SVE poziva organizacije civilnog društva da se prijave na njihov poziv za trening program „Podrška pravnoj zaštiti žrtava diskriminacije“.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
PRAVA ZA SVE
Podijeli ovaj članak: 
Organizacija PRAVA ZA SVE u okviru višegodišnje partnerske inicijative Koalicija organizacija civilnog društva u borbi protiv diskriminacije “Jednakost za sve” organizuje trening program koji cilja na razvoj znanja i vještina OCD za pružanje praktične podrške žrtvama diskriminacije korištenjem Zakona o zabrani diskriminacije BiH (ZZD).
 
U periodu oktobar-novembar 2015. organizuju se treninzi koji obuhvataju dva modula. Prvi modul fokusira se na osnove korištenja mehanizama zaštite od diskriminacije prema ZZD, posebno na zaštitu u postupcima pred Institucijom ombudsmena za ljudska prava BiH i mogućnostima za učešće organizacija u sudskim postupcima. Drugi modul se fokusira na razvoj kapaciteta OCD za pružanje informacija i podrške korisnicima koje su moguće žrtve diskriminacije. 
 
 
Kako se prijaviti?
 
Na trening program se mogu prijaviti sve zainteresovane organizacije civilnog društva koje imaju razvijene programe u oblasti borbe protiv diskriminacije i ljudskih prava, kao i one organizacije koje imaju interes da takve programe razviju u budućnosti. Da biste se prijavili potrebno je da popunite Prijavni formular (u prilogu) i da ga dostavite putem emaila: rights_for_all@open.net.ba najkasnije do 22. septembra 2015. godine. Broj mjesta je ograničen i organizatori će na osnovu pristiglih prijava a na osnovu iskazanog interesa za planirane module izvršiti selekciju učesnika. Prvi treninzi iz ove serije će biti organizovani početkom oktobra u Sarajevu. Treninzi iz drugog ciklusa planirani početkom novembra. Odabrani učesnici biti će informisani o tačnom datumu,  mjestu i drugim detaljima treninga po završetku ovog javnog poziva. Organizatori snose sve troškove učešća na pomenutom trening programu za odabrane učesnike.
 
O organizatorima
 
Koalicija organizacija civilnog društva u borbi protiv diskriminacije “Jednakost za sve” je višegodišnja partnerska inicijativa organizacija Mediacentar Sarajevo, Centar za društvena istraživanja Analitika, Udruženje Vaša prava BiH i Prava za sve. Inicijativa pruža podršku aktivnoj ulozi organizacija civilnog društva u borbi protiv diskriminacije i implementaciji antidiskriminacijskog zakonskog okvira u BiH. „Jednakost za sve“ ima i program grantova za organizacije civilnog društva koje implementiraju projekte u oblasti borbe protiv diskriminacije. Ukupni fond koji je namijenjen za OCD u periodu od 2014. – 2018. je 495.000 USD. Djelovanje “Jednakost za sve: Koalicija organizacija civilnog društva protiv diskriminacije” uključujući ovaj trening program omogućila je podrška američkog naroda kroz United States Agency for International Development (USAID) i Fond otvoreno društvo Bosne i Hercegovine.
 
Ostavite komentar