Udruženje roditelja i osoba s invaliditetom iz Brčkog počelo sa radom

Cilj udruženja je borba za ravnopravnost osoba s invaliditetom.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Unsplash
Podijeli ovaj članak: 
Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom 3. decembra, "Udruženje roditelja djece sa poteškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom Brčko distrikta BiH" obavijestilo je javnost o osnivanju i početku rada udruženja čiji je cilj ravnopravnost osoba s invaliditetom u društvu.
 
Prema riječima predsjednice udruženja, Anđe Gajić, udruženje je osnovano u julu ove godine, ali je 3. decembar simbolično izabran kako bi pozvali javnost da im se pridruže u njihovim aktivnostima. Trenutni ciljevi udruženja tiču se poboljšanja prava na obrazovanje osoba s invaliditetom i zastupljenosti inkluzije na nastavi, kao i veće socijalne zaštite osoba s invaliditetom u društvu, ali i njihovih roditelja i njegovatelja. Budući da u Brčkom ne postoji zakon o zapošljavanju osoba s invaliditetom, Gajić kaže da je uspostavljanje ovog zakona neophodno.
 
"Oformljena je radna grupa za izradu zakona tako da očekujemo da će u nekom skorijem periodu da zaživi taj zakon", kaže Gajić za Diskriminacija.ba.
 
Članovi i osnivači udruženja su, kako se navodi u saopštenju, svjesni da se u sličnoj situaciji nalaze sve porodice osoba s invaliditetom i da je to razlog njihovog ujedinjenja bez obzira na različite oblike invaliditeta koje imaju i na druge međusobne razlike koje uključuju etničku pripadnost, godine, pol, obrazovanje, socijalni status.
 
"Na jednom mjestu smo odlučili okupiti same osobe s invaliditetom, roditelje kao nevidljivu podršku, stručnjake i sve zainteresovane pojedince, koji bi zagovarali ostvarivanje prava ove populacije i njihovo puno provođenje u realnost, na način da damo trajna, sistemska, konkretna i rješenja dostupna svima", piše u saopštenju.
 
Članovi udruženja pozivaju građane da se pridruže njihovom radu u ostvarenju prava za osobe s invaliditetom. Svi zainteresovani mogu kontaktirati udruženje putem e-maila udruzenje.roditelja.bdbih@gmail.com i kontakt telefona predsjednice udruženja, Anđe Gajić, 063/560-529.
Ostavite komentar