UNICEF: 200 miliona obrezanih žena u svijetu

Više od 200 miliona djevojčica i žena u 30 zemalja širom svijeta podvrgnuto je genitalnom obrezivanju, navodi se u najnovijem izvještaju UNICEF-a.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
UNICEF
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 
Genitalno obrezivanje može biti tradicionalni ili vjerski obred, i još uvijek je prisutan u mnogim afričkim i azijskim zemljama. 
 
"Obrezivanje žena razlikuje se prema regijama i kulturama, a neke forme su i životno opasne. U svakom slučaju, obrezivanje narušava prava djevojčica i žena. Svi moramo ubrzati svoje napore; vlade, zdravstveni profesionalci, vođe zajednica, roditelji i porodice – kako bismo elminisali ovu praksu", izjavila je zamjenica izvršnog direktora UNICEF-a, Geeta Rao Gupta.
 
Od navedenih 200 miliona, njih 44 miliona predstavljaju djevojčice mlađe od 15 godina, dok polovina svih obrezanih žena živi u tri zemlje: Egiptu, Etiopiji i Indoneziji. 
 
U većini zemalja djevojčice su bile obrezane prije nego što su napunile pet godina. Među posebno kritičnim zonama izvještaj navodi i Gvineju, Somaliju i Džibuti, u kojima je najmanje 90 posto djevojaka i žena u dobi od 15 do 49 godina obrezano.
 
"U zemljama kao što su Somalija, Gvineja i Džibuti obrezivanje žena je praktično univerzalna praksa. Ako ste rođeni u ovim zemljama, znači da imate veliku šansu da ćete biti obrezani, jer se to dešava u devet od deset slučajeva", kaže Claudia Cappa, glavna autorica izvještaja.
 
Od 2008. godine, više od 15.000 zajednica širom svijeta napustilo je tradiciju genitalnog sakaćenja žena. Zakon koji kriminalizira obrezivanje usvojen je u pet zemalja: Keniji, Ugandi, Gvineji Bisau, i ,nedavno, u Nigeriji i Gambiji, u 2015. godini.
 
Ipak, primijetna stopa progresa ne drži korak za rastom populacije i cifra od 200 miliona i dalje upozorava na potrebu za velikim naporima kako bi se problem ženskog obrezivanja zaista i riješio.
 
"Ukoliko se sadašnji trend nastavi, broj djevojčica i žena koje su podvrgnute obrezivanju značajno će porasti u narednih 15 godina", navodi se u izvještaju.
Ostavite komentar