Upitnik: Zašto ubistvo supruge/partnerke nije porodična tragedija nego femicid?!

U slučajevima izvršenja femicida ili njegovog pokušaja, nasilnik je, uglavnom, bračni, vanbračni ili emotivni partner žrtve.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Jasmin Brutus / Mediacentar Sarajevo
Podijeli ovaj članak: 

S ciljem boljeg razumijevanja femicida, Radiotelevizija (RTV) Slon provodi upitnik pomoću kojeg žele ispitati stavove građana i građanki iz Bosne i Hercegovine (BiH) o toj temi.

Iz ovog medija napominju da je u posljednjih sedam godina u BiH ubijeno više od 60 žena, i da je svaka druga ubijena žena bila žrtva svog supruga ili partnera. Mjesto izvršavanja ili pokušaja femicida, uglavnom je zajednička kuća ili stan što, kako piše RTV Slon, ukazuje na to da su žene u najvećem riziku od teškog nasilja i ubistva u svom najbližem porodičnom okruženju ili intimnim vezama.

Femicid se najčešće ne događa slučajno i neočekivano, nego predstavlja završni čin dugotrajnog nasilja kojem je žena bila izložena, a od kojeg nije bila adekvatno zaštićena. Budući da femicid prema krivičnim zakonima u BiH nije prepoznat kao posebno krivično djelo, nevladine organizacije se zalažu da femicid zakonski bude prepoznat kao takav ili kao poseban oblik teškog ubistva, kao i da počinioci budu adekvatno kažnjeni.

Na pitanja o femicidu, možete odgovoriti putem upitnika koji je dostupan na ovom linku.

Ostavite komentar