Više od 300 aktivista i aktivistica za ljudska prava ubijeno tokom 2019.

Najviše ubistava zabilježeno u Kolumbiji.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Unsplash
Podijeli ovaj članak: 
Više od 300 aktivista i aktivistica za zaštitu ljudskih prava ubijeno je tokom 2019. godine, navodi se u novom izvještaju organizacije Front Line Defenders. Među 304 ubijene osobe iz 31 zemlje, nalaze se borci za zaštitu okoliša, slobode govora, LGBTIQ zajednice i pitanja domorodaca.
 
Dvije trećine svih ubistava desilo se u Latinskoj Americi, a najopasnija zemlja za aktiviste bila je Kolumbija u kojoj su nasilju izložene vođe zajednica koji se bore protiv velikih projekata štetnih za okoliš. U toj zemlji tokom prošle godine zabilježeno je 106 ubistava aktivista. Iza Kolumbije slijede Filipini gdje su ubijene 43 osobe, nakon čega dolaze Honduras, Brazil i Meksiko, piše Guardian.
 
Za slučajeve za koje su podaci postojali, u izvještaju se navodi da je 85 posto ubijenih ranije bilo izloženo prijetnjama na ličnom nivou ili kao dio zajednice ili grupe u kojoj su djelovali. Među ubijenima 13 posto je žena, dok se 40 posto ubijenih aktivista bavilo problemima koji se tiču zemljišta, domorodaca i okoliša. Dok je u Gvatemali i Meksiku zabilježen smanjen broj ubistava aktivista, u Hondurasu je, naprimjer, taj broj četverostruko povećan u odnosu na 2018. godinu.
 
"Prava koja se odnose na zemljište, okoliš i domorodačka pitanja ostala su najopasnija oblast zaštite ljudskih prava zbog profitom motivisane eksploatacije prirodnih resursa kombinovane sa raširenom korupcijom, slabim vladama i sistemskim siromaštvom", piše u izvještaju.
 
U prošlogodišnjem izvještaju navodi se da je tokom 2018. godine u svijetu ubijeno 321 aktivista i aktivistica za zaštitu ljudskih prava.
 
 
Ostavite komentar