Visoko: Djeca i odrasli sa poteškoćama u razvoju pokazali svoje vještine

Kako bi svojim sugrađanima približili ono na čemu tokom godine vrijedno rade, uposlenici i djeca iz Dnevnog centra za djecu i odrasle sa posebnim potrebama u Visokom organizovali su još jedan Dan otvorenih vrata.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Dnevni centar Visoko
Podijeli ovaj članak: 
Dan otvorenih vrata obilježen je mnogim aktivnostima koje su zanimljive bile kako djeci i odraslim osobama koji redovno koriste usluge centra, tako i roditeljima i drugim posjetiocima koji su taj dan boravili u centru.
 
Iz centra naglašavaju kako im Dan otvorenih vrata kao redovna godišnja manifestacija mnogo znači jer kroz ovakve i slične aktivnosti imaju priliku da senzibiliziraju širu društvenu zajednicu za probleme osoba sa poteškoćama u razvoju i pokažu njihove mogućnosti i sposobnosti.
 
 
Kako bi ovom prilikom obilježili i Međunarodni dan svjesnosti o autizmu, uposlenici centra su organizovali zajedničke radionice, na kojima su roditelji i ostali posjetioci sa djecom pravili plave kolačiće. Kao najzanimljiviji dio manifestacije, izdvojila se priredba koju su djeca iz centra pripremila zajedno sa svojim vršnjacima iz Osnovne škole "Mehmedalija Mak Dizdar" iz Dobrinja i Kluba ritmičke gimnastike "Pirueta" iz Visokog.
 
Iz dnevnog centra ističu kako su veliki doprinos realizaciji programa dali volonteri Udruženja građanja "Srce puno osmijeha" iz Sarajeva, "Damar omladine" iz Visokog, te Udruženje diplomiranih socijalnih pedagoga iz Zenice. Najveću pažnju privukla je predstava "Labuđe jezero u svijetu naše mašte" koju su izvela najmlađa djeca iz centra zajedno sa mladim gimnastičarima.
 
 
Dnevni centar za djecu i odrasle sa posebnim potrebama u Visokom u prethodnom periodu bio je pilot projekat Udruženja "Humanost" iz Zenice. Od početka ove godine, centar u Visokom djeluje kao poslovna jedinica Kantonalne javne ustanove "Centar za djecu i odrasle osobe sa posebim potrebama". Roditelji i prijatelji centra željeli su dodatno pomoći njegovom radu, pa je osnovano i Udruženje "Naše sunce" čiji članovi svojim stalnim angažmanom nastoje obezbijediti povoljne uslove za normalno funkcionisanje ove ustanove.
 
Centar trenutno pruža usluge grupnog oblika edukacije i rehabilitacije djeci školskog uzrasta, radne rehabilitacije odraslim osobama sa poteškoćama u razvoju, te tretmane u vidu individualnih logopedskih, edukacijsko-rehabilitacijskih i fizioterapeutskih podsticaja za 74 osobe sa područja općina Visoko, Kakanj, Breza i Vareš, a uskoro i sa područja općine Olovo. 
Ostavite komentar