Zaštita mentalnog zdravlja: BiH na istom nivou kao i najrazvijenije zemlje svijeta

Piše: 
Redakcija, www.buka.com
Podijeli ovaj članak: 

Mentalno zdravlje u BiH nije tako stigmatizirano, niti je tako izdvojeno kao u drugim zemljama Evrope, a velika podrška ministarstava u BiH ovoj oblasti je nešto što se često ne viđa u ostalim evropskim državama, rekao je dr. Matthijs Muijen, regionalni savjetnik za mentalno zdravlje Regionalnog ureda Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu, piše portal buka.com.

"Federalno ministarstvo zdravstva je domaćin Regionalnog centra za razvoj u oblasti mentalnog zdravlja u jugoistočnoj Evropi i samim tim je BiH veoma važna za mentalno zdravlje u tom dijelu Evrope", kaže Muijen.  „U pogledu usluga u ovoj oblasti BiH je mnogo uradila, na šta može biti itekako ponosna. Prije svega zato što je razvila mrežu centara za mentalno zdravlje na nivou zajednice, a koji pokrivaju oba entiteta. To je veoma značajno i dosta jedinstveno“.

Od ukupno 59 centara za mentalno zdravlje u BiH, 35 djeluje u Federaciji BiH, 23 u Republici Srpskoj i jedan u Brčkom Distriktu.
 

BiH na istom nivou kao i najrazvijenije zemlje svijeta

U odnosu na razvijenije zemlje, koje imaju pet puta više psihijatara i puno više sredstava na raspolaganju, tvrdi da je BiH na nivou ideja, inicijativa i predanosti u mentalnom zdravlju, na istom nivou kao najrazvijenije zemlje svijeta.

Baveći se problematikom mentalnog zdravlja u Evropi, Muijen je stekao dugogodišnju vezu sa prominentnim ljudima u oblasti mentalnog zdravlja u BiH.

Oni su bili veoma zapaženi u radu sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom za Evropu, a među njima je entitetski lider Projekta za mentalno zdravlje Melita Murko, s kojom sam imao odličnu saradnju na pripremi deklaracije o djeci sa mentalnim poremećajima, koja je usvojena na konferenciji u Bukureštu“, istakao je Muijen, prenosi buka.com.

Ostavite komentar