Za život van zavoda: TV debata

Predstavljamo drugu TV debatu koju je AD tim BiH uradio u saradnji sa Radijom Slobodna Evropa. Predstavnicie institucija i NVO govore o potrebi i mogućnostima da se osobe sa mentalnim teškoćama izmjeste iz zavoda u lokalnu zajednicu.
Piše: 
diskriminacija.ba, www.slobodnaevropa.org
Podijeli ovaj članak: 
Uslovi života u specijaliziranim ustanovama/zavodima su opisani kao ''gori su nego u zatvoru''.  Ipak, proces premještanja osoba sa mentalnim/intelektualnim teškoćama iz zavoda u lokalne zajednice je još uvijek spor i pun prepreka. 
 
Šta podrazumijeva proces ''deinstitucionalizacije'' i zbog čega je važan za njihovu integraciju u društvo? Koji je stav nadležnih institucija po ovom pitanju zbog čega se ljudi još uvijek smještaju u neuslovne zavode? Koja su regionalna iskustva kada je smještaj osoba sa intelektualnim/mentalnim teškoćama u pitanju?
 
Učesnicie TV debate bilie su: Haris Haverić, ispred saveza organizacija SUMEROVjekoslav Čamber, federalni ministar rada i socijalne politikeAmira Krehić, ispred Institucije Ombudsmena za ljudska prava BiHAnica Spasov, ispred udruženja Naša kuća iz Srbije i Azra Mulaomerović, šefica odsjeka za socijalni rad i socijalnu politiku Ministarstva za socijalnu politiku Kantona Sarajevo.
 
Ostavite komentar