Ko ne želi Rome pored sebe?

Prije petnaesetak dana Muhameda Tahirovića i Nusretu Begić iz Zavidovića, dočekala je poruka na vratima prostorija njihovih udruženja: Gubite se majku vam j.... cigansku!
Piše: 
Dalibor Tanić
Podijeli ovaj članak: 
Uvredljivi grafiti na ovim prstorima odavno su postali sredstvo za zastrašivanje onih „drugih“ i „drugačijih“. Rasprave u javnosti mogu trajati danima, posebno kada se takve poruke razmjenjuju između pripadnika konstitutivnih naroda u BiH. Međutim, ovakav vid prijetnji romskoj zajednici najčešće ostaje nevidljiv u javnosti, jer se smatra - prihvatljivim. 
 
Muharem Tahirović iz udruženja ''Srce istine'' smatra da neko želi da ih izbaci iz prostorija, uprkos tome što su tu 10 godina i uredno plaćaju svoje obaveze. Prostorije oba udruženja smještene su u dijelu zgrade Općine Zavidovići, a u istom dijelu zgrade nalaze se i prostorije općinskog odbora jedne od političkih stranaka. U vlasništvu njihovih prostorija se nalazi sat za struju, te predstavnik dotične stranke prikuplja novac za plaćanje računa. Novac je uredno dat za račun, međutim, predstavnik je dolazio još par puta da ''uzme pare za struju''. Da bi jednog dana došao, i rekao: ''Došao je jedan dan i rekao da je sada on gazda svega... Napomenuo je da od sada njemu sve treba plaćati, a ako ne možemo da platimo, onda bi bilo najbolje da se iselimo“, kaže Tahirović.
 
Maltretiranje je trajalo neko vrijeme, a onda je jednog dana došao i isključio struju u kancelariji.  
 
Sve je bilo prijavljeno policiji, koja nije mogla pronaći predstavnika stranke, jer navodno nikada nije bio u Zavidovićima kada su ga tražili. Nakon nekoliko intervencija u distribuciji, policiji i kod načelnika općine, metalne šipke, koje su u međuvremenu postavljene, su i dalje stajale na satu, a kancelarija je bila bez struje. Sve je to trajalo nekih dvadesetak dana. A onda jednog jutra, kada je Muharem došao po ko zna koji put da vidi da li su skinute šipke, dočekalo ga je neprijatno iznenađenje. Prijeteća poruka na vratima.
 
„Nikakva struja, nikakv novac ovdje nije u pitanju. Jednostavno, samo hoće da nas izbace iz kancelarije u kojoj smo od 2006. godine“, kaže Muhamed.  
 
Kancelarija je bila bez struje sve dok se predsjednik Općinskog odbora dotične stranke nije vratio sa godišnjeg odmora. On je čitavu stvar „riješio“, ali isto tako i opomenuo Nusretu i Muharema da ne dolaze u bilo kakav sukob sa onim čovjekom, jer je jako loše naravi. Policija je napravila zapisnik, ali nikada nije razgovarala sa 'nezgodnim' predstavnikom stranke. Vjerovatno se čeka da se desi nešto gore od isključivanja struje ili pisanja zastrašujućih grafita.  ''Mala je ovo sredina... Neke stvari ovdje drugačije funkcioniraju“, kaže Muhamed. 
 
Prijeteća poruka je i dalje na vratima. Stoji kao upozorenje, ali ne samo za Muhameda i Nusretu, već i za sve nas. 
 
Ostavite komentar