Romi

Problemi osoba koje dolaze iz marginalizovanih kategorija, kao što je sa mnom slučaj, počinju dosta rano. Moj prvi problem bila je odluka o tome šta želim da studiram.

Živopisni Redžo Seferović koji je u fokus javnosti dospio nakon imenovanja na funkciju predsjedavajućeg Općinskog vijeća Zavidovići nije uvijek imao jednostavan život u tom gradu.

Zahvaljujući zajedničkim naporima Udruženja mladih psihologa i Udruženja Roma "Neretva" iz Mostara, u školskoj 2015/16. upisano je više romske djece nego ranije, i znatno manji broj je prekinuo školovanje. 

Povodom obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika u Sarajevu će biti organizovan kulturno-umjetnički program na kojem će učestvovati književni stvaraoci iz BiH, Makedonije i Srbije.

Evropska komisija objavila je konkurs za Nagradu EU za integraciju Roma u zemljama zapadnog Balkana i Tuskoj.

Iako su određeni pomaci u zaštiti prava Roma u Bosni i Hercegovini učinjeni tokom proteklih godina, i dalje je mnogo slučajeva diskriminacije kojima je ova populacija svakodnevno izložena.

To je dan kada je bilo najbitnije biti sa porodicom, kada se posjećuju prijatelji i komšije. Ipak, Aliđun se danas proslavlja drugačije – uglavnom radno.

Okružni sud u Stockholmu proglasio je Švedsku krivom za etničku diskriminaciju zbog policijskog registrovanja građana romske nacionalnosti.

Najmanje polovina Roma u našoj zemlji i dalje živi u nesigurnim kućama i nemaju potvrdu o vlasništvu zemlje ili kuće.

Turska je pokrenula akcijski plan koji bi trebao poboljšati položaj pripadnika romske nacionalnosti u toj zemlji i smanjiti trenutnu diskriminaciju ove populacije.

Pages