Ovakav referendum je trebalo spriječiti

Slaba izlaznost na referendum, ZA je zaokružilo 65,79 posto građana, a 33,59 posto ih je glasalo PROTIV. Za desetak dana rasprava i najavljeno usvajanje Zakona o životnom partnerstvu.
Piše: 
diskriminacija.ba, foto: srednja.hr
Podijeli ovaj članak: 
Nakon zvanične potvrde rezultata od strane Državnog izbornog povjerenstva, slijedi potvrda Ustavnog suda o ustavnosti referenduma. A onda, Hrvatska i zvanično postaje zemlja čiji Ustav sadrži odredbu da je brak životna zajednica žene i muškarca, i potvrđuje svoje mjesto na mapi država u kojima vlada desničarsko-konzervativna ideologija. 
 
Posljedica ove ''odluke naroda'' je i to da se borba LGBT pokreta za reformisanje Obiteljskog zakona i njegovoj heteroseksualnoj definiciji braka značajno otežava. Već za desetak dana u proceduru ulazi Zakon o životnom partnerstvu, koji je izradila radna grupa sastavljena od predstavnika/ca tijela državne uprave, predstavnika/ca LGBT udruga, pravnih stručnjakinja/ka i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.
 
Evropsko pravo, kao i Evropski sud za ljudska prava, prepuštaju državama da regulišu pitanje braka u skladu sa socijalnim i kulturnim kontekstom, a ustavnu definiciju braka biće vrlo teško, gotovo nemoguće, oboriti pred sudovima. Za utjehu je, ipak, upozorenje Ustavnog suda da ustavno definiranje braka “ne smije imati nikakvog utjecaja na daljnji razvitak zakonskih okvira instituta izvanbračne i istospolne zajednice”. 
 
Podsjećamo, održavanje referenduma o ustavnoj definiciji braka - koji je koštao 47 miliona kuna - inicirala je inicijativa ''U ime obitelji'' nakon prikupljenih 750.000 potpisa. 
 
Dio političkog vrha Hrvatske razočaran je rezultatima referenduma, iako ih procjenjuje kao ''očekivane'' (?!) Tako ministrica vanjskih i evropskih poslova Vesna Pusić, naglašava da su rezultati refenduma ''čisto ideološka poruka'' koja nas ''ne treba ostaviti hladnima. Danas počinje borba za dobru, čovjekoljubivu Hrvatsku", izjavila je za HRT. Ministrica Milanka Opačić najavljuje da će Zakon o životom partnerstvu - biti izglasan, kao i da će se spolni odgoj uvjesti kao predmet u škole.
 
Predstavnicie LGBT organizacija u Hrvatskoj ne kriju razočaranje ne samo rezultatima, već i činjenicom da je država uopšte dozvolila da se referendum desi. 
 
''Po prvi put u Hrvatkoj imali smo referendum o ljudskim pravima i mi organizacije koje se bavimo zaštitom ljudskih prava našle smo se u poziciji suprotne strane na referendumu. Država je ovakav referendum trebala spriječiti a kako to nije učinila ostalo je organizacijama koje brane ljudska prava da u kratkom vremenu motiviraju građane da izađu na referendum. I ovakva izlaznost i ovakvi rezultati pokazuju da je potrebno raditi na osvještavanju građana i građanki vezano za ljudska prava, za to što je obitelj, što je brak i što je diskriminacija. Država treba preuzeti aktivnu ulogu u promicanju i zaštiti ljudskih prava pa tako i LGBT osoba. Stoga, tražimo da se usvoji nacionalni program za suzbijanje diskirminacije na temelju spolne orijentacije i rodnog identiteta, sustavni spolni odgoj u školama kroz sve relevantne predmete. Da se poradi na provedbi zakona o suzbijanju diskriminacije odnosno edukaciji sudaca za njegov provedbu, a ponajviše na zaštiti istospolnih obitelji kao i informiranju javnosti o diskriminaciji istospolnih obitelji'', kazala je Sanja Juras, predstavnica organizacije Kontra.  
 
Najavljuju se i izmjene zakona o referendumu, kako bi se spriječili dalji pokušaji uskraćivanja manjinskih i ljudskih prava ''voljom naroda''. Sljedeća tema na tapetu: zabrana upotrebe ćirilice. Organizatori tvrde da su sakupili ''dovoljno potpisa''. 
 
 
 
 
 
 
 
 .
 
 
Ostavite komentar