djeca bez roditeljskog staranja

Priručnik, kroz niz obrazaca praktičnih vježbi, nudi model podrške za mlade koji su u procesu pripreme za napuštanje sistema socijalne zaštite.

Educiranje profesionalaca iz pomagačkih struka direktno utiče na kvalitet pružanja podrške djeci i mladima bez roditeljskog staranja.

Mladi bez roditeljskog staranja koji napune 18 godina, često nisu spremni voditi samostalan život bez sistemske podrške.

Nakon što napune 18 godina, mladi bez roditeljskog staranja često nastavljaju život prepušteni sami sebi jer državni plan za ovakva pitanja ne postoji.

Šezdesetčetvoro djece živjelo je do sada u Prijateljskoj kući u Doboju. Većina njih su sada odrasli, samostalni mladići i djevojke. Iako je period života u zajednici iza njih, zauvijek će biti dio ove velike porodice.

Uz pomoć Udruženja "Naša djeca – Our Kids" iz Mostara, mladi bez roditeljskog staranja bave se brojnim aktivnostima uz koje stvaraju uslove za samostalniji život.

Selo mira Turija kod Lukavca u posljednjih 20 godina primilo je oko 400 napuštene djece.

Za razliku od institucionalnog smještaja djece, hraniteljstvo omogućuje odrastanje u porodičnom okruženju.

Mladi koji su djetinjstvo proveli u sistemu javne skrbi za djecu bez roditeljskog staranja najčešće se za egzistenciju moraju početi brinuti već od 18. godine. U tome im nastoje pomoći nevladine organizacije i ustanove u kojima su boravili.

Mostarsko udruženje "Naša djeca" pomaže mladim osobama bez roditeljskog staranja u procesu osamostaljivanja nakon izlaska iz dječijih domova.

Pages