Naša djeca: Samostalniji život mladih bez roditeljskog staranja

Uz pomoć Udruženja "Naša djeca – Our Kids" iz Mostara, mladi bez roditeljskog staranja bave se brojnim aktivnostima uz koje stvaraju uslove za samostalniji život.
Nakon što napune 18 godina, mladi bez roditeljskog staranja često nastavljaju život prepušteni sami sebi jer državni plan za ovakva pitanja ne postoji. Udruženje "Naša djeca – Our Kids" iz Mostara ovim mladim ljudima, sa i bez intelektualnih poteškoća, pruža pomoć pri osamostaljivanju i nudi dom u dvije stambene jedinice.  
 
"Naša djeca pruža dobro utočište i dobru strukturu, i pruža vrlo korisnu uslugu. Ono što je meni super i što je dobro je što su ovdje u udruženju osobe s intelektualnim invaliditetima integrirane skupa s onima koji nemaju intelektualne invaliditete", istakla je menadžerica projekta, Sunčica Kragulj. 
 
Udruženje je osnovano 2009. godine, a zahvaljujući pomoći organizacija "Our Kids" iz Engleske i "Vara Barn" iz Švedske, 2012. godine obnovljena je devastirana kuća Dječijeg doma Mostar. Grad Mostar im je 2018. godine na korištenje dodijelio drugi stambeni objekat koji se nalazi u naselju Vrapčići, nedaleko od centra Mostara.
 
Prije dolaska u udruženje potrebno je dobiti dokumentaciju iz Centra za socijalni rad, kao i ljekarske nalaze, a nakon razmatranja korisnik potpisuje ugovor kojim se obavezuje na poštivanje pravila kuće, dok se udruženje obavezuje da će korisniku pružiti socijalne vještine i obezbijediti hranu, smještaj i potrebne lijekove. U programe udruženja trenutno je uključeno devet korisnika i korisnica, a petero njih ima procijenjene intelektualne poteškoće.
 
"Ostalih četvero nemaju procijenjen intelektualni invaliditet, ali imaju određene dijagnoze i imaju određene životne traume koje su pretrpjeli kroz svoje životne priče, i kako su završili u domovima i šta im se dogodilo", kaže Sunčica Kragulj. 
 
Jedina razlika među članovima udruženja jeste da za korisnike sa razvojnim teškoćama nema vremenskog roka koji se odnosi na boravak, dok je za korisnike bez razvojnih teškoća vremensko ograničenje do momenta kada pojedinci uspješno prođu sve faze i steknu uslove za samostalan život. Uprkos različitostima, oni se svi zajedno druže i međusobno pomažu.  
 
Vrijedni radnici i radnice
 
Prema svojim potrebama i mogućnostima njih petero je zaposleno dok su ostali u potrazi za poslom. U trgovini polovne odjeće "Prijatelji-Friends d.o.o." rade Aida, Đana i Zejna. Sve tri žive u stambenoj jedinici u Vrapčićima i, kako kažu, vole posao koji rade. Mušterije, kažu, često dolaze i kupuju, ali ima i onih koji ponešto doniraju. 
 
"Meni je sasvim OK da ja radim u toj prodavnici. Od toga živim, od toga zarađujem", zadovoljno kaže 29-godišnja Đana. 
 
Ove tri djevojke kažu da često prisustvuju radionicama i edukacijama, ali i da uživaju u izletima. Nedavno su posjetile vodopad Kravice, išle na more, na rafting, a najdraže im je, ipak, druženje u domu. Pored redovnog posla, svakodnevno spremaju hranu, čiste i brinu se o bašti.
 
"Sadimo paradajz, paprike, patlidžan, blitvu, tikve...  Svi radimo na bašti", dodala je Đana.
 
 
Đana i Aida su ranije nastupale na Sportskim igrama OAZA. Đana je na takmičenju iz kuglanja osvojila treće mjesto. Aida, koja će u decembru napuniti 30 godina, je nekoliko puta osvajala medalje u takmičenju iz plivanja, a plivati je naučila još kao dijete.
 
"Znala sam nekad treće mjesto osvojiti. Dva puta sam osvojila drugo mjesto u plivanju. Davno je to bilo. Nisam ni vježbala kako ću plivati, jedva sam ja to nekako", kroz smijeh je rekla Aida.
 
Direktorica prodavnice "Prijatelji-Friends d.o.o." je bivša štićenica Albina koja danas vodi samostalan život. Jedan od zaposlenih je i Amir koji radi u Klubu skakača u vodu "Mostari". Posao je nedavno dobila i Ilma koja radi u McDonald'su, a Osman je zaposlen u FIS-u. U narednom periodu se nadaju da će svi dobiti posao i uspjeti u misiji osamostaljenja.
 
 
Prema riječima menadžerice projekta, Sunčice Kragulj, stručni tim koji radi s ovim mladim ljudima savjetuje ih po pitanju životnih i radnih navika i vodi ih na njihovim životnim putevima. Cilj im je i nastaviti održavati dobru saradnju sa Dječijim domom, Centrom za socijalni rad i ostalim institucijama koje se bave istim pitanjima i na taj način pomoći svim mladima koji dođu u udruženje.
Ostavite komentar