Dokumentarac "Besjeda o migraciji" – Novi film o mladima i migraciji

"Besjeda o migraciji" je dokumentarni film napravljen u produkciji Mediacentra Sarajevo koji se bavi migracijom mladih iz nešto drugačijeg ugla – ugla onih koji nisu otišli iz BiH.
Piše: 
Redakcija
Video: 
Mirza Ajnadžić
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 
Kroz 22 minute, ovaj video daje uvid u različite vrste migracija i odgovara na pitanje šta mlade motiviše da napuste svoju zemlju ili ostanu u njoj.
 
Film Mirze Ajnadžića se temelji na iskustvima i stavovima mladih osoba o tome šta za njih predstavljaju migracije, a potom i koji događaji, lični ili u društvu u cjelini, bi bili prijelomni i odlučujući za odlazak. Poseban fokus filma je na migracijama i razlozima migracija pripadnika i pripadnica LGBTIQ zajednice.
 
Kamera prati protagonistu priče Mirzu Halilčevića koji objašnjava svoj položaj u bh. društvu i svakodnevne izazove s kojima se LGBTIQ osobe susreću na putu traganja za vlastitim identitetima. Nadalje, kroz razgovore sa svojim poznanicima i poznanicama, Mirza nastoji razumjeti zašto se neke osobe odlučuju napustiti svoje prebivalište i iz manjeg mjesta doći u veće, te šta su razlozi za ostanak u BiH onih koji, bar za sada, ne misle napustiti svoju zemlju.
 
"Besjeda o migraciji pokušava, kroz razgovore, otvoriti pitanja o migraciji. Zašto odlazimo ili ostajemo? Šta je ono što tražimo kao individualci i individualke? Posebno je važno razmišljanje skupina koje se na svakodnevnoj osnovi susreću sa diskriminacijom. Dokumentarna se priča pripovijeda na način da je primarni fokus na LGBTIQ+ zajednici u Bosni i Hercegovini", pojašnjava autor Mirza Ajnadžić.
 
"Mislim da je važno da zauzimamo stav. Važno je govoriti iz perspektive onih i za one koji svakodnevno zbog nas ostaju po strani. Migracija koja dolazi kao odgovor u potrazi za nekim boljim životom je nešto o čemu veliki dio nas razmišlja - za i protiv odluke o pakovanju kofera i odlasku. Dodajte tome još diskriminaciju na svakodnevnoj osnovi i pitanja se sama počnu nametati", naglašava Ajnadžić, objašnjavajući glavni motiv filma. 
 
Film "Besjeda o migraciji" dio je kampanje koju Mediacentar Sarajevo i Sarajevski otvoreni centar provode u sklopu projekta "Između ovdje i tamo: migracije LGBTI mladih iz Bosne i Herecegovine na zapad". Ideja projekta je informisati mlade iz BiH, prije svega LGBTIQ osobe, o različitim aspektima odlaska iz zemlje, procedurama i različitim mogućnostima migracija, kao i o pozitivnim i negativnim iskustvima onih koji su već otišli iz BiH.
 
Kompletan film možete pogledati na ovom linku, a više informacija o projektu i projektnim sadržajima možete pronaći na web stranicama lgbti.ba i diskriminacija.ba.
Ostavite komentar