Legalizacija medicinske marihuane: zbog čega, i kome je važna?

I dok brojne zemlje svijeta omogućavaju pacijentima koji boluju od teških bolesti da se liječe uz korištenje marihuane, u Bosni i Hercegovini ovakav vid liječenja se još uvijek smatra ilegalnim.
Piše: 
Una Čilić
Foto: 
Pixabay
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 
Tokom javne tribine o legalizaciji marihuane u medicinske svrhe, održane 27. oktobra u zgradi Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, jedna od stavki sa kojima su se složili svi panelisti jeste da je pored dekriminalizacije, potrebno raditi i na sprječavanju stigmatizacije osoba koje koriste marihuanu u medicinske svrhe. 
 
Tribina je održana u sklopu Open festa, a punom amfiteatru su se obratiti Samir Forić, viši asistent na Fakultetu političkih nauka, Irfan Ribić, student Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu i jedan od zagovaratelja legalizacije medicinske marihuane, te Dean Herenda i Božidar Radišić iz Slovenije. 
 
"Preko generalne slike društva može se preliminarno iskazati da smo mi kao konzervativno društvo prije skloniji ovom konzervativnom i prohibitivajućem stavu gdje osuđujemo upotrebu bilo kakve marihuane tako i medicinske marihuane bez izuzetka. Ali ja se nadam da je se u društvenoj svjesti već počela dešavati ta promjena", istakao je Samir Forić, koji je tokom tribine govorio o jednom širem društvenom procesu a ne samo isključivo tehničko - pravnom pitanju legalizacije. Ono što ističe Forić, a i drugi panelisti jeste da je potrebno mijenjanje šire društvene svijesti i društvenih normi koje se tiču osuđivanja i tolerancije spram upotrebe medicinske marihuane. 
 
Foto: Irfan Ribić
 
I dok brojne zemlje svijeta, uključujući polovinu saveznih američkih država, evropske zemlje poput Belgije, Grčke, Njemačke, Hrvatske, Slovenije Finske, Holandije i brojne druge omogućavaju pacijentima koji boluju od multiple skleroze, karcinoma, AIDS-a, PTSP-a i drugih teških bolesti da se liječe uz korištenje marihuane, u Bosni i Hercegovini ovakav vid liječenja se još uvijek smatra ilegalnim. 
 
Irfan Ribić, jedan od javnih zagovaratelja legalizacije medicinske marihuane, istakao je tokom tribine kako ga je upotreba ulja kanabisa spasila kolica i života u krevetu koji mu je prognoziran. Nakon što je deset mjeseci koristio terapiju zvanične medicine koja mu, kako ističe nije ništa pomogla, Irfan je krenuo da upotrebljava ulje od kanabisa. 
 
"Sve ono što mi je kanabis napravio u naredna tri mjeseca je neko moje ponovno rođenje jer ta situacija iz bolnice i nakon tri mjeseca korištenja kanabisa su potpuno nemjerljive. Ja sam sasvim normalno počeo da funkcionišem, počeo sam da trčim, nikakvih problema ni simptoma nisam imao, a što me je sve pratilo prethodnih šest mjeseci dok sam bio na nekim tabletama propisanih od strane ljekara", pojašnjava Ribić, koji od 2015. godine boluje od multiple skleroze. Dvije godine nakon što mu je uspostavljena dijagnoza, Irfan, koji javno govori o svojoj upotrebi medicinske marihuane koja ga je izliječila, ističe da mu je želja da pomogne i drugim ljudima glavni motiv za borbu sa sistemom. "Cijela priča iz kolica, iz kreveta, iz bolnice se prebacila na zakonski okvir, gdje mi moramo pričati o tome kao društvo", pojašnjava Ribić. 
 
 
Sa njegovim mišljenjem se slaže i Samir Forić koji ističe da je zahvaljujući Irfanu i njegovom zalaganju, javnost već počela da mijenja svijest i da su se norme u kojima društvo osuđuje osobe koje koriste medicinsku marihuanu, takođe počele da mijenjaju. "Ono što konzumiranje marihuane općenito, pa i medicinske marihuane predstavlja jeste moralno pitanje. Kad društvo odluči da kriminalizira neku moralnu radnju, onda je tabuizira i svakoga ko vrši tu radnju stigmatizira", istakao je Forić.
 
Ono što je potrebno da se desi, pored dekriminalizacije i omogućavanja oboljelim da koriste kanabis koji je testiran i koji ne dolazi sa crnog tržišta, jeste da se otvoreno priča o ovome problemu i da se ukaže na stvarnu potrebu koja postoji, kao i da se ukaže na to da je ta potreba ne rekreaciona nego prvenstveno zdravstvena. 
 
"Ja često ponavljam da problem legalizacije leži u tome što smo neobrazovani po tom pitanju. To je veliki problem jer ne znamo šta treba poduzeti po tom pitanju i ne znamo šta kanabis liječi i idemo glavom bez obzira. Mislim da u tome leži problem", pojašnjava Irfan, koji takođe navodi da, iako je on sasvim otvoren u svojoj upotrebi, ponekad ima problema u komunikaciji sa ljudima. "Ljudi se uhvate Irfana koji je napravio to što je napravio i onda prvo što im dođe pod ruke koriste i to ode u potpuno pogrešnom smjeru. E, to je problem, moramo negdje naučiti obrazovati se po tom pitanju da bi o bilo čemu dalje mogli pričati."
 
Irfan koji ističe da je obrazovanje o upotrebi medicinske marihuane neopodno, te da je on bio u situaciji u kojoj je sam morao da nauči kako da se pravilno dozira, pojasnio je da zbog iskustva kojeg je on imao, želi da pomogne i drugim ljudima. "Vidim ljude koji ne mogu da se pomjere jer upravo imaju neku dijagnozu. Meni je to bilo više i nego dovoljno da ja izađem u javnost i da kažem da je to moj lijek i haj'mo ga sad legalizovati i boriti se kao društvo sa sistemom."
 
Zvanični proces legalizacije marihuane u medicinske svrhe u Bosni i Hercegovini još uvijek nije zvanično krenuo, no kako ističe Forić, vrlo je važno da postoji volja javnosti, ali i volja profesionalnih zdravstvenih udruga poput Udruženja farmaceuta FBiH, koji su već poduzeli neke pozitivne korake. "Neke radnje su poduzete krajem prošle i početkom ove godine. Međutim ja mislim da ćemo mi morati sačekati na konkretne zakonske okvire još najmanje dvije godine zato što se ovakvi procesi koji se tiču preobražaja moralnog reljefa društva obično poduzimaju veoma sporo i veoma oprezno od strane zakonodavca."
 
Da potreba za legalizacijom i uspostavljanju normi kada je u pitanju upotreba medicinske marihuane itekako postoji pokazano je i tokom javne tribine gdje su se pored Ribića javile brojne osobe koje svoje opake bolesti drže pod kontrolom upravo zahvalujući ulju kanabisa.
 
No, ono što svi oni ističu jeste da je traženje lijeka ilegalno na crnom tržištu, gdje su cijene, ali i još važnije kvalitet i autentičnost proizvoda vrlo upitni, veoma problematično, te da bi legalizacija za njih značila šansu za preživljavanje i izlječenje. Irfan, koji je i sam prošao kroz cijeli taj proces, ističe da je on uvijek na raspolaganju svim ljudima koji su primorani da izlječenje traže ovim putem. "Ja razumijem sve te ljude i kroz šta prolaze jer sam i ja kroz cijeli taj put prošao. I jedina misija mi je u svemu tome da, ono kako se sada ja osjećam, da se osejćaju svi. A to je sretno, zdravo, zadovoljno, kao neko ko nema nikakvu bolest."
Ostavite komentar