Mostar: Centar stomatološke zaštite za OSI

Mostar je u studenom 2017. godine dobio stomatološku ordinaciju gdje se redovito mogu liječiti osobe s invaliditetom.
Foto: 
Pixabay
Podijeli ovaj članak: 
''Bilo je jako teško, mjesecima se moralo čekati na stomatološki pregled. Sada je potpuno drugačije, pregledi se mogu obaviti redovito. Nedavno su moju kćer zabolila dva zuba, odmah se naručila na pregled i sve je kroz dva tjedna popravljeno. Nije morala trpjeti bol mjesecima dok dođe na red. Ne mogu vam opisati koliko nam znači što svoju kćer mogu redovito voditi zubaru'', rekla je majka petnaestogodišnje djevojčice iz Mostara. 
 
Cijela priča je počela prije nekih deset godina, kada su anesteziolozi i stomatolozi počeli volontirati u Caritasu, točnije rehabilitacijskom centru Sveta obitelj, jer su željeli djeci pružiti ono što im zakonom pripada, stomatološku uslugu.
 
''Problem je što primarna zdravstvena zaštita poznaje stomatologiju, ali ne i anesteziološku uslugu u sklopu stomatoloških usluga. Sve je počelo našim aktivnostima u karitativnoj udruzi Sveta obitelj, gdje smo za nekih desetak godina pružili preko tisuću anestezioloških usluga i preko 5000 pregleda. U tom vremenskom periodu nama je domaćin bio Caritas, a dolazilo je i dosta drugih stomatologa, a svemu se ozbiljnije pristupilo kada je u naš tim došla doktorica Lidija Lasić Arapović'', kaže pročelnik Odjela za anesteziju, reanimaciju i intenzivno liječenje SKB Mostar, prim. mr. sc. Zoran Karlović. 
 
''U zadnje vrijeme, uz potporu Zavoda zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije, Doma zdravlja i Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, radimo svake srijede u ambulanti koju je ustupila Klinika za otorinolaringologiju i maksilofacijalnu kirurgiju, točnije Ambulanta oralne kirurgije u SKB Mostar'', dodao je Karlović.
 
Pojasnio je da u Mostar dolaze djeca iz svih krajeva BiH, Hrvatske pa čak i Crne Gore, no bez obzira na to odakle djeca dolaze na preglede, odrede se prioriteti, a od kada je počelo redovito pružanje usluga, dolazi im sve više djece.
 
''Tu treba istaknuti specifičnost usluge, jer to nisu obične stomatološke usluge. Radi se o osobama s raznim oblicima invaliditeta, kojima stomatološku uslugu nije moguće pružiti u običnoj ordinaciji, tj. osobama koje zbog svih svojih teškoća ne surađuju i nisu kooperativne. Zbog toga ih uvodimo u opću anesteziju da bismo im mogli pružiti adekvatnu uslugu. Radi velike količine lijekova koje koriste ova djeca, vrlo brzo im propadaju zubi, a djeca gotovo cijeli život nisu posjećivala zubara, pa nemaju uredan zdravstveni karton niti su ikada bili na pretragama'', pojasnila je stomatologinja dr. Lidija Lasić Arapović, dodajući da bi bez anestezije trebalo i po nekoliko godina dok se obave sve potrebne stomatološke pretrage.
 
''Bez uspavljivanja bilo bi gotovo nemoguće pružiti uslugu. No, moram reći da imam nekoliko pacijenata koji dolaze redovito, te im mogu obaviti neki manji zahvat i bez uspavljivanja'', kazala je Lasić Arapović, dodajući da kontinuirani pregledi dovode do napretka kod djece.
 
Pojasnila je da u običnoj stomatološkoj ordinaciji ne možete pružati takve usluge, jer stolice nisu prilagođene, potreban je i anesteziološki aparat sa svom opremom, onda je potreban i prostor gdje se djeca mogu probuditi. Zato je važno da se radi u kliničkim bolnicama, a u BiH ih ima dovoljan broj.
 
''Problem je što u BiH ne postoji evidencija koliko ima osoba s invaliditetom i teškoćama u razvoju. Pored toga, da ponovimo, ne postoji zakonska odredba koja u BiH omogućuje anesteziološku uslugu u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Stomatološki fakultet je znanstvena edukativna ustanova koja po sebi nije stručna da pruža usluge, sada treba zakonsku regulativu promijeniti, da bi Stomatološki fakultet mogao da pruža takve usluge. Naša je namjera da u sklopu fakulteta omogućimo centar za pružanje svih usluga ujedno i edukaciju stomatologa, da mogu raditi stomatološke usluge osobama sa invaliditetom i teškoćama u razvoju'', poručio je dr. Karlović.
 
''Ako djeca imaju zdravstveno osiguranje, i mogu primiti sve druge usluge zašto ne bi mogli i stomatološke. Jer oni se ne razlikuju od druge djece i ono što pripada svima pripada i njima'', zaključili su u razgovoru dr. Karlović i dr. Lasić Arapović.  
 
Inače, tim stručnjaka trenutno čine anesteziolog Zoran Karlović, stomatologinja Lidija Lasić Arapović, anesteziološki tehničari i stomatološki asistenti: Anita Martinović, Slavica Šimić i Franjo Babić. Tim već imaju svoje nasljednike i nasljednice, voljne i željne da nastave raditi dalje, a nadaju se da će ove usluge u potpunosti postati redovita zaštita, a ne dobra volja pojedinaca.
Ostavite komentar