Zakonski nepotpomognuta oplodnja

Prijedlog Zakona o vještačkoj oplodnji u FBiH još uvijek nije usvojen. Prema onome što nam je rečeno iz ovog ministarstva, liječenje neplodnosti bimedicinski potpomognutom oplodnjom, neće biti jedan od ciljeva Federalnog ministarstva zdravstva.
Foto: 
www.blic.rs
Podijeli ovaj članak: 
Početkom juna prošle godine, Parlament Federacije BiH, odbio je da prihvati Prijedlogu zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom, jer nije imao dovoljnu podršku zastupnika i zastupnica.
 
O sudbini parova kojima je potrebna medicinski potpomognuta oplodnja, tada je odlučilo 8 delegata koji su bili protiv i njih 16 koji su bili suzdržani. U novoj političkoj podjeli vlasti u FBiH, ti delegati su raspoređeni na drugim mjestima, neki su ostali tu gdje su bili, a o zakonu se još uvijek ništa ne govori.
 
Nekoliko sedmica nakon što je zakon odbijen (25. juna 2014.), Parlament FBiH je u hitnoj proceduri ponovo trebao da razmatra zakon.
 
Umjesto rasprave, zakon je u potpunostio bio povučen iz procedure. Obzirom da je povučen prije izjašnjavanja, on se u parlamentarnoj proceduri mogao naći već na prvoj narednoj sjednici. Međutim, zakon se našao na meti političkog “čišćenja” i raspodjele vlasti.  
 
Aktuelni ministar Federalnog ministarstva zdravstva je Doc.dr Vjekoslav Mandić iz redova HDZ BiH. Prema onome što nam je rečeno iz ovog ministarstva, liječenje neplodnosti bimedicinski potpomognutom oplodnjom, neće biti jedan od ciljeva ovog ministarstva - bar ne u nekoj bliskoj budućnosti.
 
Svi zakoni koje je prethodna Vlada FBiH uputila u parlamentarnu proceduru su povučeni, a da li će ponovo biti upućeni u istom obliku, ili revidirani, zavisi od njhovih predlagača, odnosno ministarstava. 
 
“Federalno ministarstvo zdravstva će u skladu s tim u narednom periodu analizirati i revidirati ranije utvrđeni tekst zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom koji nije dobio podršku Parlamenta FBiH, te u redovnoj proceduri raditi na izradi ovog zakona, a sve u cilju njegovog unapređenja prije nego što bude upućen prema Vladi FBiH, odnosno Parlamentu FBiH”, kratko nam je rečeno iz ministarsva.
 
Dok ovaj zakon ponovo ne dođe u parlamentarnu proceduru, negde oko 15 procenata parova u FBiH  i dalje neće dobijati neophodnu medicinsku pomoć pod povoljnijim uslovima. 
 
Miješanje religije i politike
 
Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji protekle godine je prošao sve parlamentarne procedure i javnu raspravu. Mnogi su ovaj bitan zakon smatrali već usvojenim, a glasanje je trebalo da bude formalnost. Najznačajnija promjena bi bila ta da bi se cijene cijelog postupka i lijekova formirale na jedinstvenom nivou, čime bi se izbjegle razlike u cijenama od klinike do klinike. Također, nacrt je predviđao i stvaranje banke sperme koja ne postoji u BiH, a kojom bi se značajno poboljšao čitav proces i izbjegle komplikacije po zdravlje žene.  
 
Međutim, početkom 2014. godine, oglasile su se Islamska zajednica BiH i Katolička crkva, koje su rekle da ovakav zakon neće imati njihovu podršku. Najveći problem u novom zakonskom riješenju za Islamsku zajednicu BiH predstavljali su surogat majčinstvo i davanje mogućnosti za vještačku oplodnju vanbračnim parovima. 
 
Katolička crkva je imala sličan stav, s tim da su njihovi glavni razlozi bili protivljenje eksperimentiranju, zamrzavanju i usmrćivanje ljudskih embrija tokom postupka. Crkva je zauzela takav stav da ne postoji pravo na dijete po svaku cijenu, već da postoji pravo djeteta da se rodi kao plod bračnog čina svojih roditelja.
 
Predsjedavajući Komisije za ljudska prava Parlamenta BiH, Borislav Bojić, izjavio je za naš portal da Komisija podržava donošenje zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji u skladu sa nadležnostima utvrđenim u Ustavu BiH i zakonima iz navedene oblasti, uz prethodno obezbjeđenje neophodnih finansijskih sredstava, koja su neophodna za provedbu navedenog zakona. 
 
Dakle, nominalna podrška u određenim političkim krugovima postoji, ali konkretnih pomaka i dalje nema. 
 
 
Kako su glasali
 
Da podsjetimo, o sudbini parova kojima je potrebna medicinski potpomognuta oplodnja, odlučilo je 8 delegata koji su bili protiv, i njih 16 koji su bili suzdržani. Mnogi delegati su u trenutku glasanja izašli iz sale, neki su bili samo na utvrđivanju kvoruma, da bi odmah zatim izašli iz sale, a neki se nisu ni pojavili tog dana.
 
Jozo Bagarić, Marin Barbarić, Marinko Čavara (danas predsjednik Federacije BiH), Katica Čerkez (trenutno ministrica nauke, obrazovanja, kulture i sporta u Vladi SBK), Predrag Kožul, Josip Martić, Ivan Musa, Davor Pehar (direktor Doma Zdravlja u Mostaru) su delegati koji su bili protiv ovog zakona. 
 
 
 
 
 
Ostavite komentar