AJB DOC 2023 posvećen ljudskim pravima

Ovogodišnja tema festivala odabrana je kako bi se ukazalo na sve češće uskraćivanje temeljnih prava i sloboda koje bi trebale biti dostupne svima, bez obzira na porijeklo, uvjerenja i način života.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Screenshot AJBDoc/Facebook
Podijeli ovaj članak: 

Šesti festival dokumentarnog filma Al Jazzere Balkans (AJB DOC) održat će se od 8. do 12. septembra u Sarajevu, a ovogodišnja tema festivala posvećena je ljudskim pravima.

Organizatori festivala poručuju da je tema “RIGHT(S)” odabrana kako bi se ukazalo na sve češće uskraćivanje temeljnih prava i sloboda koje bi trebale imati sve osobe, bez obzira na porijeklo, uvjerenja i način života.

“Nebrojeno je mnogo istupa o pravu i pravima u okviru političkih i društvenih sistema dok svjedočimo uskraćivanju osnovnih prava najranjivijim grupama”, saopštili su organizatori.

Dokumentarni filmovi bit će prikazani u Cineplexxu Sarajevo i Bosanskom kulturnom centru (BKC), dok će program za profesionalce iz dokumentarne industrije biti održan u Kamernom teatru 55.

Fokus Festivala je, kako ističu organizatori, na univerzalnim ljudskim vrijednostima pa će tako i dokumentarni filmovi tematizirati osnovna građanska i politička, ali i socijalna, kulturna i ekonomska prava od kojih se kao posebno aktuelne teme ističu prava žena, izbjeglica i migranata, kao i prava medija na slobodno izvještavanje, te pravo na život, ljudsko dostojanstvo, slobodu i slobodan izbor, identitet, mišljenje i mnoga druga prava koja, uprkos međunarodnim sistemima zaštite, bivaju uskraćena i pogažena.

Od blizu 300 prijavljenih filmova, selektori su odabrali 24 iz 19 zemalja, koja će biti prikazana u četiri programske selekcije – Takmičarski program, AJB Prikazuje, Last Minute Cinema i SmartDoc, te dvije specijalne projekcije, od čega je šest svjetskih premijera, jedna internacionalna, 12 regionalnih i pet bosanskohercegovačkih.

Program ovogodišnjeg festivala dostupan je na ovom linku.

Ostavite komentar