Anketa o potrebama edukacije o rodno zasnovanom nasilju u školama

Rodno zasnovano nasilje jedno je od najčešćih oblika kršenja ljudskih prava zbog čega je važno raditi na ranoj prevenciji i edukaciji.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Pixabay
Podijeli ovaj članak: 

Novinarski tim portala Tačno.net kreirao je anketu o potrebama edukacije o rodno zasnovanom nasilju u školama kako bi ispitali mišljenja i stavove javnosti o toj temi.

Koliko je takva edukacija neophodna u školama, da li ona može spriječiti nasilje u budućnosti, kao i da li bi takva vrsta edukacija trebala biti dio nastavnog plana i programa u školama, samo su neka od pitanja koja su navedena u anketi.

Iz ovog medija naglašavaju da je rodno zasnovano nasilje jedan od najčešćih oblika kršenja ljudskih prava koje ne poznaje starosne granice, kao i da se zbog normalizacije nekih oblika nasilja, poput psiloškog, nasilje često ne prepoznaju u društvu i kod žrtava zbog čega se sve javlja potreba za uvođenjem edukacije o tome u školama kako bi djeca uspjela prepoznati nasilje.

Iako žrtve rodno zasnovanog nasilja mogu biti i muškarci, nasilju su najčešće izložene djevojčice i žene pa je kao takvo prepoznato i unutar borbe protiv nasilja nad ženama.

Iz Tačno.net napominju da će sve informacije iz ankete koristiti samo za svrhu istraživanja, a privatni podaci neće biti objavljeni. Anketa je moguće popuniti putem ovog linka.

Ostavite komentar