BiH: Femicid i slučaj nasilja nad ženom u jednom danu

Ubistvo žene u Tuzli i fizički napad na djevojku u Žepču.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Facebook/Balans
Podijeli ovaj članak: 

U srijedu, 7. februara ove godine u Bosni i Hercegovini (BiH) ubijena je jedna žena, a isti dan je zabilježen i slučaj fizičkog napada muškarca na dvadesetpetogodišnjakinju.

Slučaj femicida se, prema izvještaju policije Tuzlanskog kantona, dogodio u večernjim satima u ugostiteljskom objektu koji se nalazi u sklopu tržnog centra u Tuzli, kada je utvrđeno da je muškarac pištoljem usmrtio žensku osobu A.K. iz Tuzle. Osumnjičeni za ubistvo je E.Ć. - policijski službenik Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUP TK) koji je nedugo nakon izvršenja zločina uhapšen ispred haustora zgrade u kojoj živi.

Prema kasnije objavljenim informacijama, utvrđeno je da je ubijena žena, vlasnica ugostiteljskog objekta u kojem se desilo zločin, a ova vijest je istu noć odijeknula medijskim prostorom širom zemlje. Mediji su, između ostalog, brzo otkrili identitete počinitelja i ubijene žene i o tome izvijestili javnost. Dan poslije, izvještavalo se o detaljima ubistva u kojima su opisivali scene i navodili moguće motive ubistva, a nisu izostali ni senzacionalistički naslovi, što je suprotno preporukama za izvještavanje o femicidu i slučajevima ubistava.

Osim toga, mediji su se bavili činjenicom da je osumnjičeni policajac pucao iz službenog pištolja koji je bio dužan razdužiti budući da je bio na godišnjem odmoru u vrijeme kada je koristio službeno oružje i nije bio na službenoj dužnosti. Na konferenciji za medije MUP-a TK rečeno da je policajac koji je ubio vlasnicu ugostiteljskog objekta, već ranije disciplnski kažnjavan, te da će istraga biti provedena jer je za vrijeme godišnjeg odmora pucao iz službenog pištolja. To je u obraćanju javnosti potvrdio i glasnogovornik Tužilaštva TK Admir Arnautović koji je istakao je optuženi ciljano pucao u A.K., te da se o motivima ubistva još uvijek ne može govoriti.

Istu noć, u Žepču je fizički napadnuta dvadesetpedogodišnjakinja. Nju je, prema izvještaju MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, u automobilu fizički napao muškarac A.M. koji je nakon toga uhapšen. Ovaj slučaj nije izazvao veliku pažnju medija, i o njemu, osim policijskog izvještaja, nisu iznošeni detalji.

Moguće kazne

Budući da se u BiH femicid ne tretira kao posebno krivično djelo, Arnautović je objasnio da za počinjeno krivično djelo ubistva postoje različite kvalifikacije i da, u skladu s tim, variraju i zatvorske kazne koje se mogu kretati od pet godina i više. Kada je riječ o kvalifikaciji krivičnog djela, "Ubistvo na podmukao način", "Ubistvo pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju" i "Ubistvo iz mržnje" kazna zatvora se kreće od 10 godina zatvora do dugotrajne kazne zatvora, a kvalifikaciju djela utvrđuje tužilac, dodao je Arnautović.

Kada je riječ o policijacima koji su prijavljeni za nasilje u porodici, u BiH se u 2023. pod istragom nalazilo najmanje šest policajaca, objavio je to krajem decembra prošle godine Detektor.ba. Interni postupci prema tim policajcima, u policiji su zaustavljeni dok se ne okončaju krivični postupci. Raniji podaci Detektora su pokazali da su kazne za policajce nasilnike u porodici bile samo novčane. Policajci, kako se navodi, nastavljaju raditi u policiji nakon kazni za nasilje u porodici, ili postupci protiv njih traju mjesecima.

Borba za uvođenje femicida u krivične zakone

Iako su entitetski Zakoni o zaštiti od nasilja u porodici u BiH mijenjani nekoliko puta, nijedan od njih ne sadrži termin femicid. Organizacije civilnog društva su od prošle godine počele intenzivnije ukazivati na problem neprepoznavanja femicida kao krivičnog djela u BiH.

Zbog slučaja femicida u Gradačcu koji se desio 11. augusta 2023., ali i drugih femicida i slučajeva nasilja nad ženama zabilježenih tokom prošle godine, u brojnim gradovima u BiH su organizovani protesti pod sloganom “Niti jedna više”. Na protestima su odgovornim institucijama, pravosuđu, i vlastima na svim nivoima BiH upućeni zahtjevi koji, između ostalih, uključuju uvođenje femicida kao krivičnog djela i strožije kazne za počinitelje nasilja.

Početkom septembra 2023. u Parlamentu Federacije BiH (FBiH) upućena je inicijativa za izmjene i dopune Krivičnog zakona FBiH kojim je, između ostalog, definisano uvođenje instituta doživotnog zatvora i prepoznavanje krivičnog djela femicida i pooštravanje kazni za nasilje u porodici. I godinu ranije, državni zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Saša Magazinović je uputio inicijativu da se femicid definira kao posebno krivično djelo sa posebnim kaznama. Tada je naglasio da su bh. vlasti ignorisale njegove inicijative i pitanja da se femicid definiše kao posebno krivično djelo s posebnim kaznama, te da će se nastaviti zalagati za to.

Međutim, u krivičnim zakonima BiH, stanje po pitanju femicida i strožijih kazni za počinitelje je do danas ostalo nepromijenjeno. Istovremeno, svjedočimo brojnim novim slučajevima nasilja nad ženama, ali i sve većem broju žena koje spas i zaštitu traže u sigurnim kućama.

Prema podacima sigurne kuće koja djeluje u okviru Udruženja građana “Vive žene” iz Tuzle, u toj ustanovi je u 2023. godini bilo smješteno 126 osoba od kojih je 60 žena i 66 djece. Od 66 djece njih osam je bilo žrtva nasilja u porodici.

Ostavite komentar