Dani ljudskih prava u kinu Meeting Point

Od 12. do 14. decembra će besplatno biti prikazana tri filma koja govore o ljudskim pravima.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Meeting Point/Facebook
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava u sarajevskom kinu Meeting Point će od 12. do 14. decembra biti održan program „Dani ljudskih prava“ u sklopu kojeg će biti prikazana tri filma.

“Samo kad se smijem”, naziv je prvog filma koji će biti prikazan večeras od 18 sati. Ovaj film, čiju režiju potpisuje Vanja Juranić, govori o domaćici Tini koja živi u naizgled idiličnom braku u gradu na jadranskoj obali, a koja brine o šestogodišnjoj kćerki, dok njen suprug Frane zarađuje za porodicu. Njihov odnos se, kako piše u sinopsisu filma, počinje mijenjati kada Tina izrazi želju da završi fakultet koji je napustila zbog trudnoće. Uprkos prvobitnom pristanku i podršci, Frane počinje pokazivati negodovanje koje se na početku svodi na sitne sabotaže, a kako vrijeme odmiče, ti sukobi postaju sve češći, a svađe sve nasilnije.

Nakon projekcije filma bit će održana panel diskusija.

U srijedu, u 18 sati, će biti prikazan film “Flašaroši” čija radnja se dešava na periferiji Beograda - na području na kojem se prostire jedna od najvećih deponija otpada u Evropi. To mjesto često posjećuju sakupljači plastičnih flaša, poznatiji kao flašaroši, koji teškom mukom zarađuju za život u tom toksičnom okruženju. Njihova živopisna zajednica suočava se sa novim i rastućim prijetnjama, a u sinopsisu filma stoji da se, uoči neizbježne privatizacije deponije, čitava zajednica flašaroša našla pred zidom, zarobljena u procjepu između tehnološkog napretka i neadekvatnog sistema socijalne zaštite. Dok je ekološki efekat modernizacije deponije nemoguće procijeniti, krhka zajednica sakupljača flaša prisiljena je da se sama suoči sa svojom neizvjesnom sudbinom.

Po završetku projekcije, posjetitelji će imati priliku razgovarati sa rediteljim ovog filma Nemanjom Vojinovićem.

Program „Dani ljudskih prava“ kina Meeting Point, zatvorit će film “Mame medvjedice” sa početkom u 18 sati. U režiji Dareshe Kyi ovaj film govori o “mamama medvjedicama” koje su povezane putem privatnih Facebook grupa, a koje se bore da svijet učine ljubaznijim i sigurnijim za sve LGBTQ+ osobe.

Iako su neke od njih možda odrasle kao fundamentalistički, evangelistički kršćani, u sinopsisu filma stoji da su “mame medvjedice” spremne riskirati gubitak prijatelja, porodice i vjerskih zajednica kako bi zaštitile svoje potomstvo – čak i ako to dovodi u pitanje njihove sisteme vjerovanja i uništava njihove svjetove.

Ulaz za sve projekcije je besplatan, a ulaznice je moguće preuzeti sat vremena prije početka projekcije u kinu Meeting Point.

Program „Dani ljudskih prava“ se održava u organizaciji Ambasade Kraljevine Nizozemske i Ambasade Švicarske u Bosni i Hercegovini, uz podršku Sarajevo Film Festivala.

Ostavite komentar