Danska prva zemlja koja transrodnost ne smatra mentalnim poremećajem

Danska je početkom januara postala prva država u svijetu koja je zvanično uklonila transrodnost sa liste mentalnih poremećaja.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Flickr
Podijeli ovaj članak: 
Odluku, koja je donesena u maju 2016. godine, podržale su sve partije danskog parlamenta.
 
"Ovaj veoma ohrabrujući potez Danske postavlja snažan međunarodni primjer koji će pomoći destigmatizaciji transrodnih osoba i popločati put ka brzim i transparentnim procesima za zakonsko priznavanje roda", izjavila je savjetnica Amnesty Internationala za seksualnu orijentaciju i rodni identitet, Leda Avgousti.
 
Svjetska zdravstvena organizacija transrodnost klasificira pod poremećajima rodnog identiteta u svojoj međunarodnoj klasifikaciji poremećaja. WHO je već najavio da će transrodnost ukloniti s popisa mentalnih bolesti u procesu nove kategorizacije 2018. godine. Promjene su predložene još 2014. godine, ali kako je napredak izostao, danska vlada je odlučila samostalno pokrenuti ovo pitanje.
 
Danska je i ranije bila lider u poboljšanju prava transrodnih osoba. Tako je 2014. godine povukla zakon koji je transrodne osobe prisiljavao da se podvrgnu sterilizaciji prije zakonskog mijenjanja roda. Danska je bila i prva zemlja u svijetu koja je 1989. godine ozakonila građanska partnerstva istospolnih parova, piše Washington Blade.
Ostavite komentar