Dokumentarni film “Brat”

Film je nastao u produkciji portala eTrafika i premijerno je prikazan na manifestaciji “Dani Srđana Aleksića” 9. decembra ove godine
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Screenshot YouTube/eTrafika
Podijeli ovaj članak: 

Povodom obilježavanja Svjetskog dana migranata koji se odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih naroda od 2000. godine obilježava svakog 18. decembra, predstavljamo dokumentarni film “Brat” koji se bavi temom utapanja miganata u graničnim rijekama između Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

“Desetine migranata iz Azije i Afrike utope se svake godine u rijekama između Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Samo nekoliko njih bude identifikovano. Još manji broj se vraća svojim porodicama u zemlje porijekla”, stoji u opisu filma.

Film autora Vanje Stokić i Ajdina Kambera, koji je nastao u produkciji portala eTrafika, ukazuje na probleme koje porodice imaju prilikom traženja, identifikacije i vraćanja tijela u svoje zemlje. Većina stradalih migranata je sahranjena na lokalnim grobljima u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj, bez uzimanja uzorka za DNK analizu. To zapravo znači da njihove porodice nikada neće saznati šta im se dogodilo niti gdje su im grobovi.

“Ako se jednog dana pojave na Balkanu tražeći svoje rođake, zbog nedostatka evidencije, institucije neće znati koju grobnicu da ekshumiraju. Riječ je o zapuštenim grobovima, u udaljenim dijelovima lokalnih groblja. Često su obrasli travom i zatrpani smećem”, piše u opisu filma.

Zalaganjem aktivista je, kako se navodi, nekoliko slučajeva riješeno i porodice su dobile zaključak koji im je bio potreban. Dok su procedure identifikacije i vraćanja tijela veoma komplikovane i finansijski nedostižne za porodice, institucije ne žele da učestvuju. Nadu pružaju pojedinci iz sistema koji svjesno krše zakonske procedure da bi pomogli tim porodicama.

Scenario i režiju potpisuju Vanja Stokić i Ajdin Kamber koji su, uz Gorana Gazdeka iz Hrvatske, činili i novinarski tim koji je radio na filmu. Montažu potpisuje Jelena Vujasinović, a grafiku Bojan Starčević.

Stokić i Kamber su za izvještavanje o ljudskim pravima i manjinskim grupama dobijali brojne nagrade među kojima je i regionalna nagrada za humanost u novinarstvu koja im je ove godine dodijeljena na Festivalu reportaže i reportera Fra Ma Fu u Daruvaru.

Film je sniman na 18 lokacija u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji, a premijerno je prikazan 9. decembra na manifestaciji “Dani Srđana Aleksića” u Banjaluci. Snimanje filma je realizovano uz pomoć Journalismfund Europe.

Ostavite komentar