Evropska mreža za samostalni život: Tuzlanka Fatma Bulić nova predsjednica Odbora mreže mladih

Nova predsjednica Odbora mreže mladih Evropske mreže za samostalni život (ENIL) zagovaraće prava osoba s invaliditetom.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Privatna arhiva
Podijeli ovaj članak: 
Fatma Bulić, aktivistica Informativnog centra za osobe s invaliditetom "Lotos" iz Tuzle, prošle sedmice je izabrana za novu predsjednicu Odbora mreže mladih Evropske mreže za samostalni život koja okuplja evropske organizacije osoba s invaliditetom.
 
"Uz cijeli niz aktivnosti koje planiramo uraditi u narednom periodu, vjerujem da ću imati mogućnost uključiti još mladih ljudi u priču kako bismo napravili cijeli jedan pokret za mijenjanje stanja u Evropi što bi se u konačnici trebalo odraziti i na stanje u BiH", kaže Fatma Bulić.
 
Trenutno u rukovodstvu Odbora mreže mladih ENIL-a ima šest predstavnika iz različitih evropskih zemalja, a Bulić je za predsjednicu izabrana nakon glasanja 400 članova.
 
Prema riječima službenika za razvoj Evropske mreže za samostalni život, Kamila Goungora, za Fatmu Bulić će predsjedavanje Odborom mreže mladih značiti odgovornost, ali i priliku da učini vidljivim pitanja kao što su samostalan život i prava mladih u Evropi i BiH, te da priključi druge mlade osobe s invaliditetom pokretu.
 
"Drago nam je što su mlade osobe s invaliditetom iz BiH aktivne i žele biti uključene u nacionalni i evropski pokret za samostalni život. Zapravo, u našem nedavnom Freedom Drive [projektu], BiH je imala jednu od najvećih grupa mladih", kaže Goungor koji smatra da je izbor Fatme Bulić za predsjednicu odličan način da se povežu mlade osobe s invaliditetom iz BiH sa svojim vršnjacima iz drugih evropskih zemalja. 
 
Bulić kaže da ENIL-ov ogranak za mlade planira razvijati projekte u vezi sa diskriminacijom i samostalnim životom i pružati veću podršku u njihovoj realizaciji.
 
"Potrebe osoba sa invaliditetom su potrebe svih ljudi. Ukazivat ću i zagovarati na pravo za dostojanstven život, pravo na slobodu kretanja, samostalan život, pravo sa personalnu asistenciju, pravo na pogrešku."
 
Bulić objašnjava da je misija ENIL-a zagovaranje i lobiranje za vrijednosti, principe i praksu samostalnog života, za okruženje bez prepreka, pružanje podrške za ličnu pomoć i adekvatna ortopedska pomagala koja omogućavajuću punu uključenost osoba s invaliditetom.
Ostavite komentar