Husić: Očekuje se izvinjenje od doma zdravlja u Brčkom

Iz Aksioma su ukazali da je posljednji diskriminatorni slučaj prema Romima u domu zdravlja u Brčkom samo dio problema sa kojim se pripadnici te zajednice u BiH svakodnevno suočavaju.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
screenshot Facebook/Otisak.ba
Podijeli ovaj članak: 

Na portalu portal Otisak.ba ove sedmice je objavljen snimak na kojem je prikazano da da zdravstveni kartoni u brčanskom domu zdravlja, pored kategorija godišta pacijenata i pacijentica, mjesta prebivališta i drugih kategorija, sadrži i “posebnu  kategoriju Romi”. Iz asocijacije mladih Roma-Aksiom kažu da je to primjer rasizma i svjesne namjere da se pacijenti i pacijentice koji/e dolaze iz romske zajednice odvoje od onih koji dolaze iz većinskog stanovništva.

Kada je riječ o slučaju diskriminacije prema Romima i snimku koji je navodno nastao u prostorijama odjeljenja “Dječiji dispanzer” Doma zdravlja u Brčkom, aktivista Aksioma Asmir Husić kaže da su iz te asocijacije osudili takav čin i tražili objašnjenje iz Zdravstvenog centra Brčko, ali da iz te institucije do sada nisu dobili zvanični odgovor. Iz portala Otisak su, kako kaže, željeli zaštiti identitet osobe koja im je dostavila snimak, a iako je riječ o, za sada, anonimnom izvoru, ističe da je to “neko ko je ostao zaprepašten pa je morao snimiti”.

Osim javnog izvinjenja, od uprave Doma zdravlja u Brčkom, iz Aksioma su, između ostalog zatražili i da se utvrdi ko je naložio da se zdravstveni kartoni kategorišu na način kao što je prikazano na snimku, kao i da se utvrdi da li je uprava te zdravstvene institucije upoznata sa odlukom da se zdravstveni kartoni pacijanata iz romske zajednice smjeste u poseban dio.

Husić je kako tvrdi odgovor potražio i lično kada je otišao do brčanskog doma zdravlja gdje je naišao na “opravdanje” medicinskog osoblja koje mu je reklo da takva kategorizacija navedena zbog toga što je riječ o romskoj djeci koja nisu vakcinisana, a koja dolaze iz neodređenog naselja.

“Mislim da to nema veze sa životom, jer ima načina da se to i drugačije napiše. Kao to je zabuna, nije bilo konteksta, ali niko se još uvijek, nije oglasio po tom pitanju, da objasni o čemu se tu radi”, za Diskriminacija.ba je rekao Husić.

Husić dodaje da problem kreće već od Zakona o zdravstvenoj zaštiti Federacije BiH. Kao posebno problematičnu, Husić ističe frazu koja piše u članu 16. navedenog zakona u kojoj se navodi da Romi “zbog tradicionalnog načina života nemaju stalno prebivalište, odnosno boravište u Federaciji BiH”.

“To je izuzetno sramno jer razlog zašto Romi nemaju pristup zdravstvu, odnosno nemaju zdravstvene knjižice i ostale stvari koje su potrebne, nije zbog njihovog tradicionalnog načina života”, kaže Husić.

Dodao je da većina Roma u BiH nema način da legalizuju objekte u kojima žive jer nemaju stalnu adresu prebivališta što je način da ostvare pravo na zdravstvo i da “tradicionalni način života nema ništa s tim” zbog toga što Romi u bh. zajednicama borave decenijama, ili čak stoljećima, i da oni više, uglavnom, ne migriraju iz države u državu kao što je to bio slučaj prije nekoliko stotina godina.

Odgovori na novinarske upite, do sada, nisu stigli ni na adresu redakcije portala Diskriminacija.ba, a do kojih se pokušalo doći pismeno, putem e:maila i usmeno, putem telefona.

Ostavite komentar