Međunarodni dan žena: Mirovno-aktivistički marš u Sarajevu

Ovogodišnji osmomartovski marš će biti održan pod sloganom: “Odlučne cure će spasiti svijet”.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Fondacija CURE/Facebook
Podijeli ovaj članak: 

Fondacija CURE će povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena- 8. marta ove godine u Sarajevu organizovati mirovno-aktivistički marš pod sloganom: “Odlučne cure će spasiti svijet”. Okupljanje je zakazano 8. marta u 13 sati na Pozorišnom trgu Susan Sontag odakle je planirana šetnja do Trga Bosne i Hercegovine.

Iz Fondacije CURE najavljuju da će i ove godine zajedno sa aktivistima/kinjama i predstavnicima/cama drugih organizacija, izaći na ulicu kako bi se pokazao otpor prema onima koji/e stoje na putu ostvarivanja ženskih prava i sloboda.

“Želimo pokazati našu odlučnost u zaustavljanju svih opresivnih politika prema ženama i marginalizovanim grupama”, kažu iz Fondacije CURE.

Kroz slogan: “Odlučne cure će spasiti svijet” iz Fondacije CURE, između ostalog, poručuju i da su odlučne preuzeti moć i spasiti svijet od retradicionalnih politika koje urušavaju svjetsku sigurnost, slobode i prava koja su ustanovljena na osnovu demokratskih zakona, rezolucija, konvencija i protokola.

Osim toga, odlučne su u “zaustavljanju nasilja koje je patrijarhat posijao i čije plodove nasilja, mržnje i diskriminacije nosimo u okovima neoliberalnog kapitalizma”, zaustavljanju siromaštva, recesije, korupcije, pustošenja prirodnih resursa, zagađivanja zraka, a odlučne su i “u zaustavljanju sistema koji daje moć samo pojedincima koji vlast i moć koriste da bi razjedinili, razorili i pokorili”.

Odlučne u svojim namjerama, iz Fondacije CURE ističu da svoje poglede neće spustiti, niti svoje glasove stišati.

“Ne igrajte se sa našim slobodama jer znamo da smo na pravoj strani historije i zato smo nezaustavljive, nepobjedive, samouvjerene, solidarne i ujedinjene”, poručile su.

Ostavite komentar