Michael O'Flaherty – novi komesar Vijeća Evrope za ljudska prava

Michael O'Flaherty je ovu funkciju preuzeo od Dunje Mijatović.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
X/Commissioner for Human Rights
Podijeli ovaj članak: 

Irski advokat za ljudska prava Michael O'Flaherty će od danas obnašati funkciju komesara Vijeća Evrope za ljudska prava, saopšteno je iz ove institucije. Ovu poziciju je preuzeo od Dunje Mijatović, koja je na ovoj funkciji bila od 2018.

"U ovu novu ulogu stupam sa osjećajem velike odgovornosti, kao i dubokim uvažavanjem i poštovanjem rada moje prethodnice Dunje Mijatović. Ljudska prava utiču na svaki aspekt naših života. U trenutku kada se suočavaju sa višestrukim izazovima, mi moramo se ponovo opredijeliti da ćemo ih utkati u tkivo naših društava", rekao je komesar O'Flaherty.

Šestogodišnji mandat na funkciji novog komesara Vijeća Evrope za ljudska prava O'Flaherty je započeo obećanjem da će ljudska prava staviti u fokus država članica i najavio je svoju prvu posjetu Ukrajini kao komesar.

Identifikovao je i druge oblasti u kojima je, kako piše Vijeće Evrope, hitno potrebna jača zaštita ljudskih prava, uključujući pitanja klimatske krize, upravljanja vještačkom inteligencijom, slobode izražavanja, migracija i porast govora mržnje, kao i pitanja antisemitizama i napada na muslimane.

Značajan dio komesarovog dnevnog reda će, kako je najavljeno, biti posvećen i borbi marginalizovanih ljudi i žrtava diskriminacije. Najavio je i da se namjerava fokusirati na mlade, socio-ekonomska prava i branioce ljudskih prava, kao i da svojim mandatom želi doprinijeti sprovođenju presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Michael O'Flaherty je na mjesto novog komesara Vijeća Evrope za ljudska prava izabran od strane Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope u januaru 2024. On je peti komesar za ljudska prava Vijeća Evrope, a ovu funkciju su prije njega obnašali Dunja Mijatović (2018-2024), Nils Muižnieks (2012-2018), Thomas Hammarberg (2006-2012) and Álvaro Gil-Robles y Gil-Delgado (1999-2006). Mandat komesara za ljudska prava traje šest godina i nije obnovljiv.

O'Flaherty je ranije radio kao direktor Agencije za temeljna prava Evropske unije (2015-2023), a bio je i član Komiteta Ujedinjenih naroda za ljudska prava (2004-2012), te glavni komesar za ljudska prava Sjeverne Irske Komisije (2011-2013).

Izvor: Council of Europe, Media.ba

Ostavite komentar