Na SFF-u premijera filma o djeci rođenoj kao posljedica rata

U sklopu Sarajevo Film Festivala premijerno će biti prikazan film "Nevidiljivo dijete" koji govori o djeci rođenoj kao posljedica rata u Bosni i Hercegovini.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Invisible child
Podijeli ovaj članak: 
Dokumentarni film "Nevidiljivo dijete" autora Muhammeda Ibrahima Sismana koji prati priče djece rođene kao posljedica masovnih ratnih silovanja tokom rata u BiH, bit će prikazan 19. augusta, u 12:30, u Cinema Cityju (sala pet).
 
"Silovanje kao ratno oružje nemilice je značajno narušilo živote onih koji su preživjeli takve zločine, ali upravo to ratno oruže na svijet je donijelo mnogo života. Upravo ti životi zauzimaju glavne uloge u ovom filmu: Ajna Jusić iz Bosne i Hercegovine i Lejla Damon iz Velike Britanije zajedno sa njihovim majkama, njihovim herojima", navodi se u opisu filma.
 
"Ajna i Lejla rođene su tokom rata. Lejla onog dana kada je Ajnina majka preživjela, a Ajna devet mjeseci kasnije u Sigurnoj kući Medika Zenica. Godinama su živjele jedna bez druge, nisu čak znale ni da postoje negdje u svijetu djeca poput njih. Ajnina sudbina se mijenja u njenoj 15. godini kada saznaje kako je došla na svijet, dok Lejlina sudbina mijenja se više puta. Prvi put kada u sedmoj godini života saznaje da je usvojena, a drugi put u 18. godini kada saznaje da je na svijet došla kao posljedica najvećeg i najstrašnijeg zločina i traume koju jedna žena može preživjeti, kao posljedica silovanja. Dva života, na dva kraja svijeta kreću u potragu za istinom, boreći se za prava djece poput njih. Počele su da pričaju o tome u nadi da će pronaći svoje prijatelje sa istim sudbinama, ali Lejlin najveći motiv bio je pronalazak njene biološke majke što značajno mijenja njen život već treći put."
 
Karte za projekciju moguće je kupiti na ovom linku ili u Cinema Cityju od 17. augusta, po cijeli od četiri KM.
Ostavite komentar