silovanje

Vodič sadrži i preporuke za izbjegavanje stereotipa o seksualnom nasilju i silovanju.

Žrtve ratnog seksualnog nasilja i djeca rođena iz tog čina pravno su prepoznati kao posebna kategorija žrtava rata u Federaciji BiH.

Nacrtom zakona, koji je poslat u parlamentarnu proceduru, uređena su prava za žene žrtve ratnog silovanja, a djeca rođena iz čina ratnog seksualnog nasilja prepoznata su kao posebna kategorija civilnih žrtava rata.

U sklopu Sarajevo Film Festivala premijerno će biti prikazan film "Nevidiljivo dijete" koji govori o djeci rođenoj kao posljedica rata u Bosni i Hercegovini.

Autorice: Hilma Unkić, Sonja Ernst i Serbeze Haxhiaj

Danas se prvi put podnosi predstavka protiv Bosne i Hercegovine pred Komitetom Ujedinjenih naroda za uklanjanje svih oblika diskriminacije žena (CEDAW).

Izostanak zakonske regulative na državnom nivou i suđenja koja se odvijaju pred opštinskim a ne na državnom sudu osnovni su problem s kojim se sreću žene žrtve seksualnog nasilja u ratu u BiH.

Prenosimo integralnu verziju izjave upućene Brocku Turneru, 20-godišnjaku koji je u junu 2016. osuđen za seksualni napad na 22-godišnju djevojku. Djevojka je izjavu pročitala javno, opisujući posljedice napada na njen život, ali i borbu za oporavak.

Amnesty International i Savjet Evrope procjenjuju da je silovanje u ratu u BiH preživjelo najmanje 20.000 osoba, žena, djece i muškaraca, ali je do tačnih podataka teško doći jer se samo rijetki od njih odluče progovoriti o traumatičnom iskustvu.

Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Slavko Savić, bivši pripadnik Vojske Republike Srpske, osuđen na osam godina zatvora zbog ratnog silovanja.

Pages