Usvojen Prijedlog zakona o zaštiti civilnih žrtava rata u Federaciji BiH

Žrtve ratnog seksualnog nasilja i djeca rođena iz tog čina pravno su prepoznati kao posebna kategorija žrtava rata u Federaciji BiH.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Facebook / ZDR
Podijeli ovaj članak: 

Na jučerašnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) usvojen je Prijedlog zakona o zaštiti civilnih žrtva rata kojim su, između ostalog, uređena prava žena žrtava ratnog silovanja, a djeca rođena iz čina ratnog seksualnog nasilja prepoznata su kao posebna kategorija civilnih žrtava rata.

Iz Udruženja Zaboravljena djeca rata su povodom ove odluke objavili saopštenje u kojem se navodi da je riječ o društvenoj i pravnoj prekretnici u borbi za jednaka prava i mogućnosti bosanskohercegovačkog društva, čime se djeca rođena iz čina ratnog silovanja prepoznaju kao posebna, jednakopravna kategorija društva, a dodijeljena su im i prava koja im nisu bila dostupna od njihovog rođenja.

Usvajanje ovog zakona važno je za Alena Muhića iz Udruženja koji je, između ostalog, rekao da ovaj zakon treba biti opomena da ne smijemo kreirati društvo i sistem koji podržava ratne zločine, a zanemaruje žrtve.

“U momentu kada država stane uz tebe i kad svojim zakonima pokaže da si ravnopravan član društva, onda i borba protiv društvene stigme i diskriminacije postaje lakša i učinkovitija”, smatra Muhić.

Predsjednica Udruženja Ajna Jusić zahvalila se svima koji su učestvovali u dugogodišnjoj borbi i dodala da su članovi Udruženja od početka te borbe naglašavali da je ona bazirana na odgovornosti države da obezbijedi život bez diskriminacije.

“Ovo je tema na kojoj smo mi, djeca rođena iz čina ratnog seksualnog nasilja zajedno sa našim majkama, ženama preživjelim, neumorno radili kako sa prošlom Vladom, tako i sa sadašnjom”, kazala je Jusić.

Jusić je dodala i da se u ratu trgovalo ljudskim životima i tijelima, a ono što se desilo djeci rođenoj zbog rata je bilo trgovanje njihovim ljudskim pravima u dobu mira.

“U tome leži odgovornost svakog od nas koji smo direktni učesnici i učesnice u kreiranju ovakvog sistema u kojem živimo. Neka ovaj zakon bude opomena za budućnost ove države, neka ovo bude opomena da se zaista nikad nikom više ne ponovi“, rekla je Jusić.

Društvena nevidljivost ove kategorije društva prekinuta je, kako piše u saopštenju, zahvaljujući civilnom sektoru, a predznak “pravna nevidljivost” izbrisali su predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti FBiH. Usvajanje ovog zakona je, kako se navodi, još jednom potvrdilo da vlast mora imati sluha za stvarne potrebe društva, a civilnom sektoru dalo na znanje da je saradnja svih stubova društva neophodna kako bi se postigli rezultati koji odgovaraju postavljenim zahtjevima demokratskog društva.

Usvajanje navedenog zakona pozdravila je i Midheta Kaloper predsjednica Udruženja žrtava rata Foča ‘92-’95 koja kaže da se na ovoj zakon čekalo predugo.

“Činjenica je da se predugo čekalo trideset godina. Iskazujem žaljenje što mnoge heroine nisu dočekale ovaj zakon i prava koja im pripadaju. Nadam se, da će stupanjem na snagu ovog zakona država prestati da nas smatra socijalnim slučajevima, te da će se sva prava navedena u ovom zakonu poštovati u cijeloj FBiH”, kazala je Kapor.

Kada je riječ o pravima i zaštiti civilnih žrtava rata u BiH, u Republici Srpskoj 2018. godine je usvojen Zakon o zaštiti žrtava ratne torture kojim je stvoren okvir za regulisanje statusa i prava žrtava ratne torture, samo za one koji imaju prebivalište u tom entitetu. Vlada Federacije BiH je početkom 2019. godine prihvatila inicijativu Skupštine Zeničko-dobojskog kantona za usvajanje zakona o civilnim žrtvama rata Federacije, a Vlada Brčko distrikta prva je prošle godine usvojila Zakon o zaštiti civilnih žrtava rata, koji je prepoznao zakonski djecu rođenu kao posljedica ratnog silovanja. Nakon toga, Skupština Distrikta usvojila je Zakon kojim su regulisana prava žrtava na prioritet pri obrazovanju i stipendiranju, pravo na invalidninu ili medicinsku rehabilitaciju.

Pravna savjetnica TRIAL u BiH, Ajna Mahmić, također je komentarisala značaj Zakona o zaštiti civilnih žrtava rata u FBiH i naglasila da on postavalja “snažne temelje za poticanje empatije, razumijevanja i pomirenja unutar našeg društva”.

Iako se na Zakon čekalo dugi niz godina, a isti ima svoje nedostatke, Mahmić kaže da se raduje pozitivnim promjenama koje on donosi.

Ostavite komentar