Nepal prva azijska zemlja koja je ustavom zaštitila LGBT zajednicu

Nepal je prije nekoliko dana postao prva azijska zemlja sa zakonskim okvirom koji štiti pripadnike LGBT populacije od diskriminiacije, nasilja i zlostavljanja, čime je napravljen historijski korak za ovaj kontinent.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Pixabay
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 
Nakon više godina nemogućnosti uspostavljanja dogovora i neslaganja između različitih političkih partija, Ustavotvorna skupština Nepala odlučila je ratificirati novi ustav zemlje, prema kojem se LGBT zajednica stavlja u jednak položaj sa svim ostalim građanima.
 
„Ovo je važan korak naprijed ka uspostavljanju jednakosti za LGBT osobe u Nepalu. Vodstvo države potvrdilo je da pripadnici LGBT populacije imaju ustavno pravo da žive svoje živote slobodno od diskriminacije i straha. Čestitamo LGBT zajednici i njihovim saveznicima na ovoj historijskoj pobjedi, i nadamo se da ćemo vidjeti i ostale nacije širom Azije i svijeta kako poduzimaju slične korake kako bi osigurali ravnopravnost svojih LGBT građana“, izjavio je Ty Cobb, direktor kampanje Human Rights Global.
 
Ovim potezom Nepal se pridružio Južnoj Africi i Ekvadoru, jedinim zemljama na svijetu koje u svom nacionalnom ustavu garantuju jednaku zaštitu za LGBT populaciju.
 
„Novi ustav jasno definiše da možemo biti ponosni zbog zvog LGBT identiteta, kao i ponosni građani Nepala. Ova pobjeda je samo početak našeg dugog puta prema potpunoj ravnopravnosti. Spremni smo da se uzdignemo iznad diskriminacije, nasilja i isključenja kojem smo svjedočili u prošlosti, i da nastavimo sa još većim integritetom, odgovornošću i posvećenošću kako bismo doprinijeli procesu jačanja nacije“, izjavio je Sunil Babu Pant, osnivač ascoijacije Blue Diamond Society, i prvi zvaničnik u nepalskom parlamentu koji je otvoreno podržao LGBT populaciju.
 
Današnja situacija sa priznavanjem LGBT zajednice kao jednake sa svim ostalim građanima varira od države do države. Trenutno 19 zemalja u svijetu dopušta istospolne brakove, dok je u dvjema zemljama istospolni brak legalan pod određenim instancama. U 10 zemalja širom svijeta, istospolna seksualna aktivnost kažnjava se smrću, dok je istospolna veza kažnjiva u 75 zemalja, ističu iz organizacije Human Rights Campagn.
Ostavite komentar