Novi dokaz o zlostavljanju štićenika u Zavodu Pazarić

Al Jazeera Balkans objavila je snimak koji prikazuje kako žena udara mladića sa poteškoćama u razvoju.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Screenshot/Al Jazeera
Podijeli ovaj članak: 

Četiri godine nakon objave snimaka koji ukazuju na nehuman tretman štićenika u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, Al Jazeera Balkans stekla je uvid u novi snimak koji prikazuje zlostavljanje štićenika u toj ustanovi.

Snimak prikazuje ženu koja udara mladića sa poteškoćama u razvoju, a Al Jazeera piše da zaposlenici Zavoda Pazarić tvrde kako je snimak u toj ustanovi nastao ove godine, te da bezuspješno upravu upozoravaju na takav vid nasilja prema štićenicima.

Iz Zavoda Pazarić nisu odgovorili na novinarske upite Al Jazzere Balkans, a novinarska ekipa ovog medija je snimak pokazala ministru rada i socijalne politike Adnanu Deliću. Na njihovo pitanje o tome ko nadzire ustanove kako bi se spriječilo i kažnjavalo nasilje nad štićenicima, Delić je rekao da je formirana komisija za nadzor, ali da nema odgovarajuće inspekcije pri Federalnoj upravi za inspekcijske poslove koja bi vršila takav nadzor. Delić je dodao i da su Federalnom ministarstvu pravde i Federalnoj upravi za inspekcijske poslove upućeni zahtjev i inicijativa da se navedena inspekcija vrati.

O neadekvatnom tretmanu štićenika Zavoda Pazarić u javnosti se govorilo 2019. godine kada su predstavljene fotografije djece vezane za radijatore i namještaj u toj ustanovi.

Početkom maja ove godine, Unija osoba i organizacija osoba sa invaliditetom Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) organizovala je mirni protest ispred zgrade Vlade FBiH tokom kojeg je uputila zahtjeve koji se tiču unaprjeđenja prava za djecu i osobe sa invaliditetom u ovom entitetu. U jednom od zahtjeva zatražena je i smjena rukovodstva, provođenje inspekcije i stalnog nadzora Zavoda za zbrinjavaje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

U julu ove godine, tri bivša direktora Zavoda Pazarić su prvostepenom presudom Općinskog suda u Sarajevu osuđeni na po četiri godine i šest mjeseci zatvorske kazne zbog krivičnog djela nesavjestan rad u službi.

Izvor: AJB

Ostavite komentar