SOC: Ministarstvo saobraćaja zabranilo naš protestni skup

LGBTI osobe u Kantonu Sarajevo još jednom su uskraćene za osnovno ljudsko pravo da protestnom šetnjom ukažu na konstantnu diskriminaciju kojoj su svakodnevno izložene.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
SOC
Podijeli ovaj članak: 
Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo nije izdalo dozvolu za održavanjem protestnog marša "Nasilje nije normalno" koji je planiran za subotu, 13. maja.
 
Iako su iz Sarajevskog otvorenog centra pravovremeno dostavili zahtjev za dozvolom, odgovor iz Ministarstva saobraćaja još uvijek nije stigao.
 
"Želimo da saopštimo da 29 dana nakon prijave ovog skupa mi još uvijek nemamo odgovor. Ministarstvo saobraćaja je odlučilo da ignoriše naše upućene zahtjeve. Njihovom nedopustivom ignorancijom smatramo da je najavljeni protestni skup zabranjen", izjavila je tokom vanredne press konferencije Lejla Huremović iz Sarajevskog otvorenog centra.
 
Planirani skup trebao je skrenuti pažnju na činjenicu da posljednjih godina sve više lezbejki, gej muškaraca, biseksualnih, transrodnih i interspolnih osoba trpi nasilje u porodici ili su bile izložene međuvršnjačkom nasilju.
 
"Ovom zabranom oduzeto je pravo na slobodu okupljanja jednoj od najugroženijih grupa u našem društvu – LGBTI osoba. Ovom odlukom se poručuje da LGBTI osobe nisu ravnopravne u ovom društvu", poručili su iz SOC-a.
 
Zbog nedobivanja odgovora i nemogućnosti da se planirani protestni skup održi, iz SOC-a su pozvali građane i građanke da im se pridruže na skupu koji će se održati na isti dan, 13. maja u 11:45-12.30 ispred Ministarstva saobraćaja KS.
Ostavite komentar