U BiH 11. oktobra zakazani novi protesti protiv femicida i nasilja nad ženama i djevojčicama

Protesti u Sarajevu, Mostaru, Bijeljini, Tuzli, Zenici, Lukavcu i Banjaluci u 16 sati.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Redakcija
Podijeli ovaj članak: 

“Niti jedna više”, slogan je novih protesta najavljenih za 11. oktobar u 16 sati, koji će se održati u gradovima širom Bosne i Hercegovine (BiH), saopšteno je iz Fondacije CURE.

“U jeku porasta slučajeva femicida u BiH, ljute i zabrinute građanke/građani, ženske aktivističke formalne i neformalne grupe i svi koji odbijaju da šute, pozivaju vas na proteste”, navodi se u saopštenju.

Protesti će biti organizovani u Sarajevu, Mostaru, Bijeljini, Tuzli, Zenici, Lukavcu i Banjaluci, a detaljan prikaz lokacija i odgovornih osoba za svaki od navedenih gradova nalazi se na ovom linku.

Jedanaesti u mjesecu nosi breme svirepog nasilja jer su, kako je istaknuto u saopštenju, posljednja dva okrutna slučaja femicida izvršena na taj dan. Najavljeno je da će na protestima biti pročitani zahtjevi protiv femicida i nasilja nad ženama i djevojčicama i koji će biti upućeni nadležnim institucijama i javnosti.

Protesti se, između ostalog, organizuju zato što je, kako se navodi u saoštenju, 48 posto žena u BiH pretrpjelo seksualno i rodno zasnovano nasilje, u 84 posto slučajeva nasilje u porodici i intimnim vezama nikada se ne prijavi, i zbog toga što 70 posto istraga slučajeva prijavljenih nadležnim tužilaštvima bude obustavljeno.

Protesti se organizuju i zato što su radi blage kaznene politike mnoge od njih, njihova djeca i najbliži izloženi stalnom i brutalnom nasilju i da je to “pakao koji završava premlaćivanjem do smrti – uživo”.

Razlozi organizovanja protesta su i zbog porasta broja žrtava, “dok se nasilje nad ženama i djevojčicama općenito doživljava ili kao privatni problem ili ono za što su ‘same krive’, jer imaju ‘dug jezik’, jer im je ‘dekolte previše otvoren’, jer se ‘prave pametne’, jer su ‘izabrale pogrešnog čo'eka’, ‘ko im je kriv’!”.

“One nisu krive! Kriv je, na prvom mjestu, u društvo duboko ukorijenjen sistem nejednakosti – naširoko njegovana patrijarhalna svijest koja žene i sve ‘druge’ smatra niže vrijednim ljudskim bićima, objektima koje se posjeduje, subjektima koji se tlače i guraju na najnižu društveno-ekonomsku ljestvicu – prve na udaru prekomjerne zloupotrebe moći i upotrebe sile. U kući, na ulici, na radnom mjestu, u javnom prostoru. Nigdje se ne osjećaju sigurno”, istaknuto je u saopštenju.

U saopštenju je također navedeno i da su krive institucije i politike koje to dozvoljavaju, kao i javnost koja takvo nasilje dopušta.

Zbog svega navedenog, kako piše u saopštenju, traži se hitna i djelotvorna rekacija odgovornih institucija na svim nivoima u BiH, kao i promjena u svim društvenim sferama gdje se ovakva uvjerenja, oblici svijesti i prakse potiču, zataškavaju, ili prećutno odobravaju.

Poručeno je da je svaki naredni slučaj femicida odgovornost cijelog društva.

Ostavite komentar