Zavod za tranfuzijsku medicinu najavio novi obrazac za darivanje krvi u kojem neće biti diskriminisana LGBT populacija

Piše: 
Redakcija, Fotografija: www.radiosarajevo.ba
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 

Mary Ann Hennesey, šefica ureda Vijeća Evrope u Sarajevu i aktivistii i aktivistkinje za prava LGBT populacije, danas su dobrovoljno dali krv u Zavodu za tranfuziologiju. Razlog njihove inicijative bio je nedavni događaj na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, kada je studentici koja je homoseksualne orijentacije zabranjeno dobrovoljno davanje krvi.

Podsjetimo, Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH organizovao dobrovoljno davanje krvi na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Studenti su bili dužni popuniti formular na kojem izričito piše da osobe koje ne trebaju darovati krv, su –između ostalih – i one koje ,,imaju povremene ili stalne seksualne kontakte sa homoseksualcima“. Studenti su tada reagovali na kršenje osnovnih ljudskih prava tom odredbom,  a današnja akcija nastavak je inicative za uklanjanje LGBT populacije sa liste "nepoželjnih" davalaca krvi, odnosno stavljanje kriterija seksualno rizičnog ponašanja.

Akciji se pridružio i Sarajevski otvoreni centar (SOC),  čiji su djelatnici poslali upit entitetskim zavodima za zdravlje o upitniku, te dobili informaciju kako je isti - povučen.

"Rekli su nam kako će novi upitnik izaći do kraja godine koji će se fokusirati na seksualno rizično ponašanje a ne na cijelu LGBT populaciju" kaže Saša Gavrić iiz SOC-a za portal diskriminacija.ba.

Kako prenosi Radio Sarajevo, na današnjoj akciji doniranja krvi anetirane su sve prisutne osobe i uzeti su im neophodni medicinski i lični podaci i oni su dalje upućeni prijemnim liječnicima, ali nikome nije uručen sporni formular, koji je i bio razlog nedavnog incidenta na Filozofskom fakultetu.

Na pitanje zašto se dobrovoljcima više ne uručuje formular, aktivistima je odgovoreno da je povučen iz opticaja, te da se čeka novi, koji je rađen u skladu sa propisima Vijeća Evrope. Dobrovoljne davaoce niko nije pitao da li ispoljavaju neki od oblika rizičnog ponašanja, piše portal radiosarajevo.ba.

- Taj upitnik koji smo mi koncipirali, preveden iz pravila EU, je bio djelimično različit od našeg zakona. Razlike su sitne, nema suštinskih, ali mi smo zbog toga obavezni da ga do kraja godine prilagodimo našem Zakonu. Ranije smo podijelili preko 100.000 upitnika, ali nikada nikoga nismo silili da ih mora popuniti. Uvijek je to bilo dobrovoljno, na osnovu slobodne volje. Istina je da je bio krivo interpretiran.  Novi upitnik morat će odobriti Upravni odbor, etički komitet, a sve ustanove u FBiH morat će to uraditi do kraja godine. Očekujemo da će to biti do kraja septembra i mi ćemo se onda ponašati u skladu sa njim. Naša je želja da upitnik i dalje bude na slobodnoj osnovi i da ne bude limitirajući faktor za bilo šta", rekao  Prof. Dr. Midhat Haračić, direktor Zavoda.

Ostavite komentar