Fotografijom protiv barijera

U Sarajevu dodijeljene nagrade fotokonkursa ''Daj nam motiv - detektuj barijeru kroz objektiv'' za fotografije koje prikazuju prepreke sa kojima se susreću osobe s invaliditetom.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Redakcija
Podijeli ovaj članak: 
Foto galerija: 
Organizacija amputiraca UDAS, Helsinški parlament građana Banja Luka i Udruženje građana "Nešto više" dodijelili su nagrade za najbolje fotografije koje prikazuju barijere i prepreke sa kojima se osobe s invaliditetom svakodnevno susreću. Fotokonkurs je raspisan u sklopu kampanje "Sva lica pristupačnosti", a nakon dodjele nagrada u EU Info centru u Sarajevu prikazana je i izložba pobjedničkih fotografija, ali i onih koje su se našle u užem izboru ovog konkursa.
 
 
Prvu nagradu dobile su Aleksandra Stošić i Milijana Bojić, druga nagrada uručena je Adni Memić, a treća nagrada dodijeljena je Džani Hodžić. 
 
"Ova fotografija je nastala iz želje da pokažem svijetu, javnosti i svima koji su zaslužni za ovakve poteškoće, da ipak sve ustanove trebaju - nije bitno je li neka zdravstvena ustanova ili neka druga, biti prilagođene za čitavu naciju, a ne samo za određeni dio populacije, gdje su uključene i osobe s invaliditetom, a također i majke sa djecom u kolicima, te starije osobe", za Diskriminacija.ba rekla je Adna Memić, dobitnica druge nagrade fotokonkursa.
 
Fotografija autorice Memić opisuje samostalan odlazak osobe s invaliditetom u dom zdravlja u Tuzli gdje ne postoji ulaz prilagođen osobama s invaliditetom.
 
"Rampe nema, ljudskosti i humanosti, nema. Ljudi prolaze, ulaze u javnu ustanovu, a i ne okrenu se da barem pitaju treba li pomoć", napisala je Memić u opisu fotografije.
 
 
Prema riječima predsjednika organizacije UDAS, Željka Volaša, fotografije predstavljaju glas osoba s invaliditetom koji "treba da dođe do donosilaca odluka".
 
Nakon Sarajeva, planirano je da izložba uskoro bude prikazana i u Banjaluci, Bihaću, Bijeljini, Tuzli i Trebinju. Volaš kaže da na ovaj način nastoje pokrenuti i druga pitanja u lokalnim zajednicama poput pitanja ekonomskog razvoja, ekološka pitanja, pitanja pomirenja i međusobnog povezivanja zajednica. 
 
"Ovim pristupom ćemo ohrabriti zajednice da međusobno sarađuju kako bi kreirali društvo pristupačno za sve građane jer sve što je dobro za osobe sa invaliditetom, dobro je za sve građane", rekao je Volaš.
 
Kampanja je organizovana u okviru projekta "Zajednice različitih, ali ravnopravnih građana", uz finansijsku podršku Evropske unije. Šef Operativnog sektora za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju pri Delegaciji EU u BiH, Gianluca Vannini, rekao da je neophodno promijeniti navike i stav prema osobama s invaliditetom i okrenuti se ka stvaranju boljeg okruženja za sve, i istakao da se trebamo "usredotočiti na talente i potencijale, a ne na ograničenja".
 

Ostavite komentar