Sutra počinje 18. Pravo Ljudski Film Festival

Ovogodišnje izdanje Festivala će u poseban fokus staviti rad brige i njege, te društvenu reprodukciju kroz neplaćeni ženski kućanski i reproduktivni rad.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Pravo Ljudski Film Festival
Podijeli ovaj članak: 

U sarajevskom kinu Meeting Point će 11. oktobra u 19 sati biti otvoreno 18. izdanje Pravo Ljudski Film Festivala čiji će program kroz šest festivalskih dana biti posvećen kreativnom dokumentarnom i eksperimentalnom filmu.

U sklopu Festivala će kroz četiri programske sekcije biti prikazan 21 film koji propituju aktuelne kulturne i društveno-političke teme vezane za skrbnički rad, društvenu reprodukciju kroz ženski neplaćeni kućni i reproduktivni rad. Osim projekcija filmova, program će uključivati i javna predavanja i rasprave, kao i razgovore sa autorima i autoricama filmova.

Organizatori ističu da ovaj festival nastavlja da istražuje moguće i nemoguće forme, prakse i dijeljene prostore filma i audio-vizuelne umjetnosti, te produbljuje kontinuirani fokus na kinematografiju koja propituje antropocentrične narative, rad i uvjete u radu u današnje vrijeme.

Ovogodišnje izdanje Festivala će kroz jednu od četiri programske sekcije u poseban fokus staviti rad brige i njege, te društvenu reprodukciju kroz neplaćeni ženski kućanski i reproduktivni rad.

“Program insistira i kruži oko problematike nevidljivosti ženskog i/ili ‘tuđeg’ rada – od nevidljivog i neplaćenog ženskog kućanskog rada i ženskog rada društvene reprodukcije, do brisanja umjetnica iz ‘kanona’ umjetnosti i kinematografije”, saopštili su organizatori Festivala.

Selektorica programske sekcije “Njega i briga kao politički prostor” Nejra Nuna Čengić u odnosu na program u fokusu je tokom jučerašnje konferencije naglasila da iako je jedan od ciljeva pokazati značaj neplaćenog i plaćenog rada brige i njege za društvenu reprodukciju, “nije nam želja doprinijeti jednom postojećem moralističkom patrijarhalnom diskursu o brizi i njezi, gdje se one kao predstavljeni prirodni ženski kvaliteti i veličaju i obezvređuju”. Cilj je, kako je istakla Čengić, kroz projekcije i razgovore sa autorima i autoricama filmova “zajednički istraživati, zamišljati i doprinositi kreiranju boljih infrastruktura brige i njege, a time i boljih društava”.

Ulaz na cjelokupan program 18. Pravo Ljudski Film Festivala, koji će se u kinu Meeting Point održati od 11. do 16. oktobra, je besplatan.

Više o sadržaju i terminima projekcija dostupno je ovdje.

Ostavite komentar