"Žene su iste kao muškarci, samo manje vrijedne"

Šest uspješnih žena dio kampanje.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
YEP
Podijeli ovaj članak: 
"Žene su iste kao muškarci – samo manje vrijedne" nova je kampanja Projekta zapošljavanja mladih kojom se želi skrenuti pažnja na problem rodnih stereotipa.
 
Lica kampanje su šest žena – uspješnih preduzentica, profesorica i menadžerica, a glavni fokus je na rodnim stereotipima koji se odnose na zapošljavanje žena.
 
 
"Kroz kampanju se ukazuje da je današnje društvo, prepuno stereotipa, ženu opteretilo nevidljivim i neplaćenim poslovima, muškarca stavilo u centar ekonomskih zbivanja", poručuju inicijatori kampanje.
 
Na plakatima se pored fotografija uspješnih žena, mogu pronaći i poruke kojima su žene u BiH često izložene kao što su "ona hoće da je uvijek u pravu" ili "njeno mjesto je u kuhinji". Pored toga, moguće je pročitati i statističke podatke o neravnopravnom tretmanu žena na tržištu rada, kao podatak da su u BiH menadžeri duplo plaćeniji od menadžerki.
 
 
Kampanja koju je YEP pokrenuo u saradnji s Agencijom za ravnopravnost spolova BiH trajat će do početka augusta, i lansirana je u sklopu Transnacionalnog događaja projekta Women in Business koji u našoj zemlji realizuje Ekonomski fakultet u Sarajevu.
 
Više informacija o kampanji možete pronaći ovdje.
Ostavite komentar