Odgovor nadležnih na novi slučaj zlostavljanja u Zavodu Pazarić

Nadležni ministar i direktor Zavoda Pazarić na konferenciji za medije najavili da će sankcionisati uposlenicu ali i one koji su „nijemo posmatrali i snimali“.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Infobiro
Podijeli ovaj članak: 

Četiri godine nakon objave snimaka koji ukazuju na nehuman tretman štićenika u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, Al Jazeera Balkans jučer je objavila novi snimak koji prikazuje zlostavljanje štićenika u toj ustanovi.

Snimak prikazuje ženu koja udara mladića sa poteškoćama u razvoju, a Al Jazeera Balkans navodi da zaposlenici Zavoda Pazarić tvrde kako je snimak u toj ustanovi nastao ove godine, te da bezuspješno upravu upozoravaju na takav vid nasilja prema štićenicima.

Nakon što se ova vijest munjevito proširila u medijskom prostoru, naročito u online medijima i na društvenim mrežama, isti dan, u večernjim satima, održana je press konferencija koju su sazvali ministar rada i socijalne politike Adnan Delić i direktor Zavoda Pazarić Samir Suljagić koji povodom ovog snimka, kako tvrdi novinarka Al Jazeere, prethodno nije odgovarao na novinarske upite.

Na samom početku press konferenicije, Delić je naveo da će zatražiti da se otpusti radnica koja je maltretirala štićenika Zavoda, da ta ustanova podnese krivičnu prijavu protiv nje, kao i protiv onih koji su to, kako je naveo, nijemo posmatrali i snimali, a nisu ništa poduzeli da to spriječe.

Suljagić je najavio da će ispuniti zahtjev ministra Delića i uručiti otkaz radnici i dodao da je ranije imao prijava o nedozvoljenom odnosu radnika prema štićenicima, ali da ih on, kao direktor, ne može istraživati. Tvrdi da je takve prijave proslijedio tužilaštvu i policiji.

Novinarka Al Jazeere Balkans Aida Hadžimusić, koja je objavljivanjem snimka upoznala javnost sa ovim slučajem, je tokom novinarskih pitanja na konferenciji navela, između ostalog, da su njeni izvori iz Zavoda podnosili prijave upravi ali da niko nije reagovao, a umjesto odgovora zašto je to tako ministar Delić je pozvao novinarku da svoje izvore otkrije tužilaštvu i bude njihov “zviždač”.

Za odgovoranje na pitanja novinarke Hadžimusić, nije bio raspoložen ni direktor Suljagić koji je prije novinarskih upita, rekao: “Je li ovo press konferencija Al Jazeere ili i drugih medija? Je li Vi držite monolog ovdje?”. Suljagić nije odgovorio na pitanje - šta je kao direktor ustanove konkretno uradio kada je čuo za slučaj nasilja u Zavodu, kao ni - zašto u roku koji predviđa Zakon o slobodi pristupa informacijama, nije odgovorio na pitanja Al Jazeere Balkans.

Ovakav stav, Delić i Suljagić, su imali prema novinarki čiji je medij objavio snimak, dok su prema drugim prisutnim novinarima, kako se može uočiti pregledom snimka sa press konferencije, djelovali mnogo susretljivije prilikom odgovaranja na njihova pitanja.

O Zavodu u medijima, uglavnom negativno

Pred kraj press konferencije, ministar Delić je dodao i da se o socijalnoj zaštiti, uglavnom, izvještava kada se dese ovakvi i slični slučajevi koji izazovu veliku pažnju.

Ako generalno pogledamo medijsko izvještavanje od 2019. kada su objavljene fotografije vezivanja djece za radijatore i namještaj u Zavodu Pazarić, istina je da se, uglavnom, o funkcionisanju i radu te ustanove izvještavalo u negativnom kontekstu.

Ipak, radi se o javnoj ustanovi koja bi trebala svojim štićenicima osigurati bolje životne uslove. Kada dođe do kršenje njihovih prava u toj ustanovi, primarni zadatak medija jeste da obavijeste javnost o tome i da svojim izvještavanjem doprinesu bržim reakcijama nadležnih institucija.

Primjere takvog izvještavanja, moguće je pronaći u Digitalnom arhivu-Infobiro koji bilježi na desetine novinskih članaka koji svjedoče o nehumanom pristupu prema štićenicima tog Zavoda. U Infobirou je dostupan novinski članak Dnevnog avaza iz 2019. koji govori o tome kako su štićenici Zavoda Pazarić neuhranjeni, žedni i prljavi, a iste godine Avaz je objavio i tekst o tome da su štićenici renovirali privatne kuće uposlenika Zavoda Pazarić.

O tome je pisalo i Oslobođenje prema čijem je izvještavanju, u ovoj ustanovi prošle godine bilo smješteno 335 štićenika. Novine su ispratile i vijesti o bivšim direktorima Zavoda koji su nakon objavljivanja fotografija o nehumanom tretmanu štićenika iz 2019. godine, dvije godine poslije toga, optuženi zbog nesavjesnog rada u službi. Epilog toga, ponovo su ispratili mediji, koji su obavijestili javnost o tome da su prema navedenim optužbama, tri bivša direktora Zavoda, kažnjeni ukupnom zatvorskom kaznom od 13 i po godina.

Ostavite komentar